Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Újjáépíthető az immunrendszer

2002.06.18. 13:34
Egy ausztrál kutatólaboratóriumban őssejtekből sikeresen tenyésztettek csecsemőmirigyet kísérleti egereknek. Az immunrendszer tengelyének cseréje a túlélést jelentheti az AIDS-es vagy rákos betegeknek.
Jason Gill és Richard Boyd, a melbourne-i Monash Orvosi Egyetem kutatói kedden bejelentették: egy olyan ritka őssejttípust fedeztek fel, amelyből megfelelő ügyességgel, laboratóriumi körülmények között komplett és működő csecsemőmirigyet lehet létrehozni.

A kutatók szerint az egereken kikisérletezett eljárás három, de legfeljebb öt éven belül embereken is alkalmazható lesz.

Véd a T

A csecsemőmirigy a nyirokrendszer része; a nyak közelében helyezkedik el és az általa termelt idegengyűlölő T-sejtek révén döntő szerepet játszik az immunrendszerben. A csecsemőmirigy érzékeny dolog: T-sejt termelése az életkorral és a különböző betegségekkel fokozatosan csökken. Húsz éves kor környékén az emberi csecsemőmirigy fénykorára jellemző immunanyagtermelés egy százalékát nyújtja - ezt egy kemoterápia vagy egy HIV-fertőzés tovább csökkenti, vagy konkrétan megsemmisítheti.

Mirigyfejlesztés

Gill és Boyd felfedezték, hogy az egerekbe fecskendezett epithelium őssejtek magukhoz vonzották a hemopoetikus őssejteket és T-sejtekké alakították őket. "Amikor megtaláltuk az epithelium és T-sejtek őssejtjeit, újjáépíthetjük a csecsemőmirigyet, méghozzá olyannak, amilyennek akarjuk." - magyarázza Boyd.

Az egerek bőre alatt, ahová a kutatók epithelium őssejteket fecskendeztek, vadonatúj csecsemőmirigy fejlődött ki, ezt később csak az eredeti darab helyére kellett ültetni. Mindez még csak a kezdet: "Génterápiával az új csecsemőmirigyet ellenállóvá tehetjük a HIV-vírussal szemben, sőt a kemoterápiával szemben is." - mondja Boyd.

Az ember és az egér immunrendszere rendkívül hasonló.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!