Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újjáépíthető az immunrendszer

2002.06.18. 13:34
Egy ausztrál kutatólaboratóriumban őssejtekből sikeresen tenyésztettek csecsemőmirigyet kísérleti egereknek. Az immunrendszer tengelyének cseréje a túlélést jelentheti az AIDS-es vagy rákos betegeknek.
Jason Gill és Richard Boyd, a melbourne-i Monash Orvosi Egyetem kutatói kedden bejelentették: egy olyan ritka őssejttípust fedeztek fel, amelyből megfelelő ügyességgel, laboratóriumi körülmények között komplett és működő csecsemőmirigyet lehet létrehozni.

A kutatók szerint az egereken kikisérletezett eljárás három, de legfeljebb öt éven belül embereken is alkalmazható lesz.

Véd a T

A csecsemőmirigy a nyirokrendszer része; a nyak közelében helyezkedik el és az általa termelt idegengyűlölő T-sejtek révén döntő szerepet játszik az immunrendszerben. A csecsemőmirigy érzékeny dolog: T-sejt termelése az életkorral és a különböző betegségekkel fokozatosan csökken. Húsz éves kor környékén az emberi csecsemőmirigy fénykorára jellemző immunanyagtermelés egy százalékát nyújtja - ezt egy kemoterápia vagy egy HIV-fertőzés tovább csökkenti, vagy konkrétan megsemmisítheti.

Mirigyfejlesztés

Gill és Boyd felfedezték, hogy az egerekbe fecskendezett epithelium őssejtek magukhoz vonzották a hemopoetikus őssejteket és T-sejtekké alakították őket. "Amikor megtaláltuk az epithelium és T-sejtek őssejtjeit, újjáépíthetjük a csecsemőmirigyet, méghozzá olyannak, amilyennek akarjuk." - magyarázza Boyd.

Az egerek bőre alatt, ahová a kutatók epithelium őssejteket fecskendeztek, vadonatúj csecsemőmirigy fejlődött ki, ezt később csak az eredeti darab helyére kellett ültetni. Mindez még csak a kezdet: "Génterápiával az új csecsemőmirigyet ellenállóvá tehetjük a HIV-vírussal szemben, sőt a kemoterápiával szemben is." - mondja Boyd.

Az ember és az egér immunrendszere rendkívül hasonló.