Kolumbusz nem hitte, hogy a Föld lapos

2014.09.01. 12:49

Mindenki tudja, hogy a középkorban az emberek – főként az egyház tanításának hatására – azt hitték, a Föld lapos, és Kolumbusz azért indult el nyugat felé Indiába, hogy bebizonyítsa, hogy gömbölyű. Aztán így fedezte fel az útban levő amerikai kontinenst. A helyzet az, hogy ez a mítosz egyáltalán nem igaz, a lapos föld teóriájában azóta nem hittek a tudósok (az egyháziak sem), hogy az ókori görögök bebizonyították, hogy gömbölyű. Az ötletet Pitagorasz vetette fel, Arisztotelész tett hozzá megfigyelései alapján bizonyítékokat, és Erasztotenész még a kerületét is kiszámolta, meghökkentő pontossággal.

Slide09
Fotó: Wikipedia

A középkori tudományos munkák egytől egyig elfogadták a gömbölyű Föld elméletét, de még az egyszeri tengerészek is ebben hittek, arra az egyszerű megfigyelésre alapozva, hogy a távolodó hajóknak először a törzsük tűnik el, aztán a vitorláik. Ez éppen a Föld görbülete miatt van így. Kolumbusz expedíciójakor nem az volt a kérdés, hogy milyen alakú a Föld, hanem hogy mekkora. A legénység nem azért lázadozott, mert félt, hogy le fognak esni a térkép szélén a semmibe, hanem attól tartottak, hogy elfogy az élelem és a víz, mielőtt odaérnének Indiába.

A közhiedelem, hogy a sötét középkorban az egyház felülírta a görög tudósokat, és a lapos föld hitében tartotta a világot, a 17. században bukkant fel először, fénykorát pedig a 19. század második felében élte, miután Washington Irving népszerű Kolumbusz-életrajzában ezt tényként írta le (a mű egyébként tele volt fiktív részletekkel). A lapos föld hamis elmélete fontos momentum volt az evolúcióelmélet támogatói, és az azt tagadó egyház közti vitában. Előbbiek előszeretettel hivatkoztak arra, hogy az egyház szánt szándékkal sötétségben tartja a hívőket, és ugyanúgy nem fogadja el a tudomány bizonyítékait az evolúcióról, ahogyan annak idején a gömbölyű Földről.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM