Az amerikai zászlót egy 17 éves diák tervezte

2014.09.04. 07:58
robert gheft wiki
Fotó: Wikipedia

Az amerikai a világ legismertebb zászlaja, azt azonban kevesen tudják, hogy az amerikai függetlenség kikiáltása óta nem kevesebb, mint 28 verziója volt már a csillagos-sávos lobogónak. Az ok egyszerű: mivel a zászlón a csillagok egy-egy államot jelölnek (a sávok pedig a 13 kolóniát, ami elszakadt a britektől), minden egyes új állam belépésekor plusz csillagot kellett rajzolni rá. A mostani zászló az ötvenedik állam, Hawaii csatlakozásával, 1960-ban alakult ki, és egy akkor 17 éves diák, Robert G. Heft tervezte.

Az ötvenes évek végén, amikor Alaszka és Hawaii az USA-hoz való csatlakozásról tárgyalt, rengetegen készítettek 49 és 50 csillagos zászlóterveket a hadsereg heraldikai osztálya számára. Eisenhower elnök személyesen választotta ki az elé benyújtott 1500 tervből a végleges zászlótervet, az ohiói diák munkáját (később egyébként kiderült, hogy még legalább három zászlóterv milliméterre pont ugyanolyan volt, de a dicsőség akkor már Hefté lett). Heft később újságíróknak elmondta, hogy a zászlót eredetileg egy iskolai feladatra tervezte és adta be, amire B mínuszt (négyes alá) kapott. Amikor hivatalosan is az USA nemzeti zászlajává választották, a tanára két év után visszamenőlegesen ötösre javította a jegyet.

Heft később egyetemi tanár lett és egy ohiói kisváros polgármestere 28 éven keresztül. 2009-ben halt meg szívrohamban, de az öröksége túléli: védjegyeztette a zászló variációt 51-től egészen 60 csillaggal dekorált változatokban. Elképzelhető, hogy az elsőre a közeljövőben szükség is lesz, Puerto Rico ugyanis előrelahadott tárgyalásokat folytat arról, hogy a jelenlegi státuszából teljes jogú amerikai állammá váljon.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM