Miért hangzik olyan hülyén a saját hangunk felvételről?

2014.10.21. 09:00

Mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy felvételről teljesen másnak hallja saját hangját, mint élőben. Mi ennek az oka? A hang két különböző úton érheti el a belső fület, az utak pedig befolyásolják, hogyan érzékeljük végül. 

  • A levegő által vezetett hangot a körülöttünk lévő környezet továbbítja a külső hallójáraton, a dobhártyán és a középfülön keresztül a csigába, egy belső fülben lévő,  folyadékkal töltött spirálba.
  • A csontok által vezetett hang közvetlenül a fej szövetein keresztül éri el a csigát.

Amikor beszélünk, a hanghullámok a levegőben terjednek, és a külső hallójáraton keresztül érik el a csigát. Ezen kívül a hang a hangszálaktól egyenesen a csigához jut, viszont a fej mechanikai tulajdonságai erősítik a mélyebb, alacsonyabb frekvenciájú rezgéseket.

A hang, amit akkor hallunk, amikor beszélünk, a két útvonalon érkező rezgések kombinációja. Amikor viszont saját magunktól hallgatunk felvételt, a közvetlenül a csigába jutó rész nincs, csak a levegő által közvetített (és egyébként mások által is érzékelt) hangunkat halljuk, ami persze szokatlan. Ennek a fordítottja, amikor füldugót rakunk a fülünkbe, és csak a csontok által közvetített hangot halljuk, amikor beszélünk.

Létezik olyan ritka betegség, amelyben szenvedők túlérzékenyek a csontok által vezetett hangra: akár saját lélegzetük is túl hangos lehet nekik, sőt, még azt is hallják, ahogy a szemgolyójuk mozog.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM