Egy perccel az első világháború vége előtt lőtték le az utolsó amerikai áldozatot

2014.11.12. 09:12

1918. november 11-én 11 órakor lépett életbe az első világháborút lezáró fegyverszünet, a háború utolsó amerikai áldozatát 10:59-kor lőtték le a németek. Biztos nem értesült időben, hogy véget ér a háború – gondolhatnánk, pedig Henry Gunther tudta, hogy perceken belül életbe lép a fegyverszünet.

1280px-Guntherplaque
Fotó: Wikipedia

Chaumont-devant-Damvillers-ben járunk, Verduntől északra, Gunther a 313. gyalogezred katonája volt eredetileg őrmesteri rangban. Az utolsó pillanatban kipattant a lövészárokból és előreszegett fegyverrel indult meg a németek felé két társával. Szemtanúk szerint a németek maguk kérték tört angolsággal, hogy álljon meg, mert vége a háborúnak, de tántoríthatatlan volt: két társa a földre vetette magát, őt, miután tüzet nyitott és a németek visszalőttek, fejen találták.


Nagyobb térképre váltás

Sokan próbálták megfejteni, miért rohant a halálba, de utólag nyilván csak találgatni lehet. Fontos tudni, hogy Gunthernek másoknál is több oka volt utálni a háborút: családját német származása miatt sokat zaklatták otthon, ráadásul pont akkor hívták be, amikor biztos állást talált banki könyvelőként. Egy barátjának írt levelét, melyben a front viszontagságaira panaszkodott, elkapták a cenzorok, így le is fokozták.

Egy szakasztársa egy későbbi interjúban azt mondta: a lefokozás után Gunther, aki azt hitte, németszimpatizánsnak tartják, „a legkülönbözőbb kockázatoknak” tette ki magát. Így lehet, hogy amerikaiságát akarta bebizonyítani azzal, hogy szó szerint az utolsó pillanatig harcolt.

De a szövetséges tiszteket sem lehet azzal vádolni, hogy az utolsó napon kímélték volna az embereiket: november 11-én háromezer amerikai halt meg – többen, mint a normandiai partraszálláskor. Gunther őrmesteri rangját halála után visszaállították, és posztumusz érdemrendet kapott.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM