Látta már az első embert, akit lefotóztak?

2014.11.13. 11:09

Az első olyan fényképet, amin felismerhető emberi alakok is szerepelnek, 1838-ban, Párizsban készítette Louis Daguerre, a fotózás egyik úttörője. Ez az a kép, az első lefotózott emberek a kép bal alsó részén, az utcasarkon láthatók.

Human

A fotó keletkezési körülményei érdekesek csak igazán. Daguerre ugyanis nagyjából hétperces záridővel dolgozott, vagyis nem Párizs utcái voltak szokatlanul üresek, hanem az átlagos járókelők és a közlekedés egyszerűen nem töltött elég időt ahhoz a látómezőben, hogy elég fény kerüljön be róla a fényképezőgépbe. Ez alól csak egy, a Boulevard du Temple utcasarkon épp a cipőjét fényeztető úr, illetve a cipőfényesítő volt kivétel.

Ez eddig a fotótechnikai történelem, a friss hír az, hogy most egy kicsit alaposabban is megvizsgálták a felvételt, és találtak néhány olyan részletet, amelyek akár további emberek (illetve kutyák) lehetnek. Az alábbi kiemelések közül az első a már ismert és híres eső embert (és a cipőpucolót) mutatja, a másodikon az elhúzott függöny mögül kibámuló kisfiút sejtenek az elemzők (vagy egy macska az, vagy egy váza), a harmadiktól a hatodikig pedig különböző, embernek látszó dolgok vannak. Na jó, az ötödiken pont egy szőnyeg lóg, de ha jobban megnézik, a szőnyeg mellett egy könnyűbúvár áll, a légzőkészülék csövével a szájában.

dagger

Ha úgy akarjuk látni a képet, ahogy azt Daguerre látta, a többi dagerrotípiához hasonlóan ezt is meg kell tükröznünk, a francia feltaláló eredetileg ugyanis tükörképben fotózott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?