A 16. században azt hitték, hogy a spermában kis ember lakik

2015.01.02. 08:30

Hallott már a homunculusról? Nem? Pedig önben is van pár millió, ha férfi, legalábbis a középkori alkimisták szerint. A homunculus latin eredetű szó, kis embert jelent, és pontosan ezt jelentette az alkimisták szerint is: egy apró emberi lényt, aki a spermában élt, és csak fel kell nőnie felnőtt méretre. Az elmélet a 16. században volt népszerű az alkimisták körében. A koncepció megjelenik a preformacionizmus nevű biológiai elméletben és a korai népművészetben is. 

preformacizmus az öröklődés egyik filozófiai elmélete, amely szerint a tojás vagy a sperma előre kialakított egyéneket tartalmaz, amiket animalculesnak nevez. A fejlődés ebben az esetben azt jelentette, hogy azok egyszerűen felnőnek.

A homunculus fogalmat később kezdték el használni a születésről szóló elméletekben: Nicolas Hartsoeker, holland matematikus, fizikus, egy egyszerű mikroszkóp feltalálója vetette fel, hogy az emberi spermában is ott van az animalcules. Ez volt a spermaelmélet kezdete, amely kimondja, hogy a sperma tényleg egy kis ember, amit azért raknak a nőbe, hogy gyerekké nőjön. Ez akkoriban egész jól megmagyarázta a születéssel kapcsolatos kérdéseket.

Valaki később felvetette, hogy ha a sperma egy homunculus, ugyanolyan, csak kisebb méretű felnőtt, akkor abban is kell lennie spermának, benne a saját homunculusával. Ez reductio ad absurdum:  az érvelő a vita kedvéért elfogad egy állítást, megmutatja, hogy valamilyen képtelenség következik belőle, és ebből arra jut, hogy az állítás mégse volt igaz.

spermistaelmélet elfogadói azonban nem foglalkoztak ezzel, ráadásul ebből levezethető az is, miért Ádám az eredendő bűn forrása: a teljes emberiség már benne volt az ágyékában. A spermistaelmélet azt sem magyarázta meg, miért hasonlítanak az anyjukra és az apjukra is, bár néhányuk úgy gondolta, hogy a méhben lévő környezetből is merítenek.

Azért ne álljon neki senki otthon nagyítóval vizsgálni az ondóját, a modern orvostudomány már régen túllépett ezen a koncepción.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM