A Coca-Cola feltalálója koldusszegény drogfüggőként halt meg

2015.01.08. 08:47

A világ legnépszerűbb üdítőitalát, a Coca-Colát egy amerikai gyógyszerész, John Pemberton találta fel az 1800-as évek végén, és eredetileg gyógyszernek szánta, nem üdítőnek – eddig közismert a kóla sztorija. Az azonban már nem, hogy Pemberton nem sokat részesült a ma már 200 milliárd dollárt érő Coca-Cola világsikeréből. Koldusszegényen, drogfüggőként halt meg, miután eladta a kóla máig titkos receptjét és jogait.

A Georgia államból származó Pemberton az amerikai polgárháborúban a déliek seregében harcolt. 1865-ben, a columbusi csatában súlyos sérülést szerzett, karddal hasították fel a mellkasát. Sok más háborús veteránhoz hasonlóan, Pemberton is a fájdalomcsillapítóként használt morfium rabja lett. Mint képzett gyógyszerész, innentől a morfiumfüggőség gyógyításának, kezelésének, illetve a morfium új szerekkel való kiváltásának szentelte az életét. A Coca-Cola ennek az igyekezetnek lett a gyümölcse.

A kóla eredetileg nem volt szénsavas, viszont tartalmazott alkoholt – valójában egy kóladióval és a kokacserjelevél kivonatával dúsított bor volt, ami alig-alig különbözött az ihletforrásként használt francia Vin Marianitól. Ahhoz hasonlóan tartalmazott kevés kokaint is, amit később koffeinre cseréltek a receptben. Az alkohol közvetlenül a piacra dobás előtt került csak ki belőle, amikor Atlantában (ami Georgia államon belül az egyik legnagyobb piac lett volna) alkoholtilalmat hirdettek. A szénsav viszont véletlenül került bele a kísérletezés során, és mivel akkoriban a szénsavat az egészségre különösen jótékony hatásúnak gondolták, Pemberton megtartotta – így már kellőképpen különbözött a hasonló funkciókkal árult különféle gyógytonikoktól. A 1886-os premierkor a kólát úgy hirdette, mint a morfiumfüggőség mellett a migrént, impotenciát, emésztési zavarokat és mindenféle idegrendszeri problémát gyógyító szert.

A siker finoman szólva sem volt eget rengető, ráadásul  Pemberton meg is betegedett – kiderült, hogy gyomorrákja van –, és visszazuhant a morfiumfüggőségébe, amit ezek szerint nem sikerült a kólával meggyógyítani. A receptet, és a Coca-Cola jogait 1888-ban eladta egy atlantai üzletembernek, Asa Candlernek 550 dollárért. Candler megalapította a Coca-ColaCompanyt, és agresszív marketinggel világsikerre vitte a kólát (később Atlanta polgármestere lett).  Pemberton   azonban ezt már nem élte meg, 1888. augusztusában meghalt, koldusszegényen, morfiumfüggőként. A fia, Charles próbálta továbbvinni az apja örökségét, egy alternatív kólaverzió kikeverésével, de nem tudott mit tenni az egyre népszerűbb Coca ellen. Hat évvel később követte az apját, szintén ópiumfüggőként.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM