A stadion, ami több áramot fogyaszt, mint egy egész ország

2015.01.12. 11:16

Néhány hónapja Libéria elnöke azzal sokkolta a világot és az országba látogató Barack Obama amerikai elnököt, hogy a Dallas Cowboys amerikaifoci-csapat stadionja több áramot fogyaszt, mint az ő egész országa. Ellen Johnson Sirleaf (mellékesen 2011 Nobel-békedíjasa) kijelentése tipikus hangzatos politikusi szólam, amit ha innen nézünk, akár igaz is lehet, ha onnan, nagyságrendekkel tér el a valóságtól – ennek ellenére szimbólumként tökéletes a világban meglevő egyenlőtlenségek bemutatására.

De vajon hogyan tud egy stadion annyit fogyasztani, mint egy egész ország?

Libéria egy 4 milliós ország Nyugat-Afrikában, rabszolgasággal és véres háborúkkal súlyosbított történelemmel, legújabban pedig az ebolajárvány rémével küszködve. Az ország súlyosan elmaradott, a lakói 85 százaléka az ENSZ által meghatározott szegénységi küszöb (napi 2 dollár) alatt él.

Cowboys Stadium full view
Fotó: Wikipedia

A Dallas Cowboys otthona, az AT&T stadion a texasi Arlingtonban ezzel szemben a maga 105 ezres befogadóképességével az egyik legnagyobb fedett stadion a világon, 2009-ben készült el, 1,3 milliárd dollárból. Mivel Arlingtonban aránylag meleg tud lenni (a napi átlaghőmérséklet nyáron 34 fok, de mértek már októberben 41 fokot és karácsonykor 30-at) az egész stadiont légkondicionálták. Ráadásként pedig itt működik a világ egyik legnagyobb, 2300 négyzetméteres hd-kijelzője. A stadion teljes fogyasztása meccsnapokon, mindent fullra járatva az óránként 10 megawattot is elérheti. Összehasonlításként: Paks egy blokkja óránként 475 megawattot termel.

Szakértők szerint valóban igaz lehet, hogy a stadion meccsek alatt, teljes kapacitáson járatva 2-3 órán át több áramot fogyaszt, mint egész Libéria.

Persze ez az összehasonlítás nem teljesen fair, nézzük meg, hogyan áll a teljes éves fogyasztás. Elvégre a stadion legfeljebb évi pár tucat alkalommal telik meg, ha a Cowboys nem jut be az NFL-rájátszásba, egy szezonban csak 8 otthoni meccse van. Az AT&T stadion havi áramfogyasztása átlagosan 2036 megawattóra, az átlagos villanyszámla pedig 200 ezer dollár (53 millió forint). Ez egy évre 24,4 ezer megawattórát ad. A Wikipedia vonatkozó listája szerint ez pár Nagy-Britanniához, illetve Új-Zélandhoz tartozó, félig-meddig autonóm sziget, illetve egyetlen teljes, önálló ország, a Csendes-óceánban fekvő, 100 ezer lakosú – pont ugyanannyi, mint a telt házas Cowboys-aréna! – Kiribati éves áramfogyasztását múlja felül (CIA Factbook, 2009–2010-es adatok).

Tehát igen, egy stadion tényleg képes több áramot fogyasztani, mint egy egész ország, csak az az ország éppen nem Libéria.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM