Megvette ajándékba a Stonehenge-t a feleségének, de neki nem tetszett

2015.05.01. 08:21

Mivel Magyarországon a nemzeti kincsek nagy része közvagyon, nehéz elképzelnünk, hogy a híres Stonehenge valaha magántulajdon volt, sőt, aukcióra is bocsátották. Pedig pontosan ez a helyzet, ráadásul csak egy angol nemes kedvessége miatt látogatható ma.

A Stonehenge már a középkorban magánkézben volt; biztosan lehet tudni, hogy az1800-as évek elejétől az Antrobus családé volt. A Nagy Háború után viszont a családnak egyetlen férfi örököse maradt, aki úgy döntött,  a birtokot, rajta a monumentummal 1915. szeptember 21-én elárverezik.

A Stonehenge-ért és 30 hektár földért Salisburyben a legmagasabb ajánlatot a 15-ös ajánlattevő tette: Sir Cecil Chubb baronet (angol köznemesi cím), aki saját bevallása szerint eredetileg nem is akart licitálni az aukción, de hirtelen felindulásból megvette ajándékba a feleségének, Mary Bella Alice Finch-nek (meg azért, hogy ne a tengerentúlról vegye meg valaki).

Nem volt éppen olcsó, akkori 6600 fontos ára ma 392 ezer fontnak felel meg, ami 164 millió forint. A hölgynek viszont egyáltalán nem tetszett az ajándék. Mivel a feleségnek nem kellett, Chubb mindössze három év után, 1918-ban hivatalosan az országnak adományozta – néhány feltétellel (a hivatalos irat itt megnézhető).

Az egyik feltétele az volt, hogy a belépőjegy sosem lehet drágább, mint egy shilling (mai áron 5 font), ezen kívül kikötötte, hogy akkori állapotának megfelelően karban kell tartani a látványosságot. Azt is kikötötte, hogy helyi lakosok ingyen mehessenek be. Utóbbi elvileg nem volt benne a hivatalos megegyezésben, csak a helyi egyházközséggel beszélték meg (a helyiek még ma is ingyen látogathatják).

deed 0

A baronet nem kis vagyon adott a nemzetnek: egy felmérésben 500 ingatlanügynököt kérdeztek meg több nemzeti kincs, köztük a Stonehenge áráról, ez alapján a sziklák 2010-ben 51 millió fontot értek. A BBC még egy lépéssel tovább ment, megkérdezte az eredeti aukcióra bocsátókat (Knight & Frank), hogy ma is eladnák-e a Stonehenge-t, amire azt írták, hogy „most is ajánlanák ügyfeleiknek”. 

Regélő romok
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM