A britek titkos fegyvere Hitler ellen: a horoszkóp

2015.05.18. 09:50

Hogy Hitler milyen csodafegyverekkel akarta meghódítani a világot, arról sokat lehet olvasni, regények, filmek szólnak róla. Annál kevesebb a britek csodafegyveréről, amit Hitler ellen vetettek be: az asztrológiáról. Pontosabban egy magyar származású asztrológusról, akit a brit titkosszolgálat alkalmazott arra, hogy a csillagokból jósolja meg a németek terveit.

Lajos Theodor von Wohl Németországban nőtt fel, eredetileg bankárnak készült, de aztán inkább író lett - a harmincas évek elejéig több mint húsz forgatókönyvéből lett mozifilm Németországban. Ahogy a nácik elkezdtek a hatalom közelébe kerülni, Angliába emigrált (a családja részben zsidó származású volt), ahol hirtelen felfedezte magában az asztrológia iránti érdeklődést. Ilyen témájú könyvei nagy sikert arattak, és bevitték a londoni felső tízezer köreibe, ahol nagy üzletet csinált a személyre szabott horoszkópkészítésből és -értelmezésből. Egy horoszkópért 30 guinea-t kért, ami mai pénzben 800 fontot, kb. 340 ezer forintot jelent.

1940 nyarán, amikor a németek előrenyomulása megállíthatatlannak látszott, és Franciaország is elesett, Lajos – ekkor már Louis de Wohl néven – felajánlotta a szolgálatait a Special Operations Executive-nak, a brit háborús hírszerző és kémhivatalnak. Jó kapcsolatainak, és az általános brit pánikhangulatnak köszönhetően fel is vették titkosügynöknek, a feladata a náci vezetők horoszkópjainak elkészítése, és a csillagokból az akcióik megjóslása volt. Ez persze valahogy mindig csak visszamenőlegesen sikerült, ezért de Wohlt a britek Amerikába küldték propagandakörútra, hogy győzze meg az amerikaiakat arról, hogy be kéne lépni a háborúba. Bár de Wohl útját nagy figyelem övezte, és minden újság lehozta a jóslatait (Hitler egy éven belül meghal, a nácik sorsa megpecsételődött a csillagok szerint), közbejött Pearl Harbor, és az amerikai katonai figyelem a Csendes-óceánra szegeződött.

Időközben odahaza a két nagy brit hírszerző hivatal, az MI5 és az MI6 versenyt fúrta a harci asztrológust, rámutattak arra, hogy a ténykedésének az égvilágon semmi gyakorlati haszna, és de Wohl valójában egy nagypályás szélhámos. Ezek a hangok csak felerősödtek, amikor de Wohl 1942 végére elkészült a háború menetét megfordító nagy művel, amiben részletesen, hónapról hónapra elemezte, hogy a csillagok szerint mi fog történni a háborúban, mit fog lépni Hitler, és erre hogyan lehetne a legjobban reagálni. Persze az égvilágon semmi nem jött be belőle.

De Wohlt annak ellenére megtartotta a titkosszolgálat, hogy tisztában voltak vele, a horoszkópja egy merő humbug. A logika az volt az alkalmazása mögött, hogy Hitlerről köztudott volt, hogy az okkultizmus és az asztrológia híve, és a döntéseit sokszor a horoszkóphoz igazítja. Erről egyébként utólag már megoszlik a történészek véleménye, de akkoriban kész tényként kezelték például, hogy a Szovjetunió megtámadását direkt a csillagok állásához igazította. A brit vezetés úgy okoskodott, hogy ha az ellenség a horoszkóp szerint cselekszik, jól jöhet nekik is egy asztrológus ezeknek a lépéseknek az előrejelzésében – akkor is, ha az asztrológia egyébként úgy hülyeség, ahogy van. De Wohl így egészen a háború végéig gyártotta a horoszkópjait, amiből nem tudni hogy mennyit használt fel a brit vezetés, mindenesetre az aktáit a háború után titkosították, és csak 2008-ban oldották fel azt.

De Wohl egyébként a háború után feladta az asztrológiát, és vallásos lett, a szentek életéről írt nagy sikerű regényeket. Bár megkapta az angol állampolgárságot, sőt lovagi címet is, és beházasodott a brit arisztokráciába, végül Svájcba költözött és ott is halt meg 1961-ben, nem sokkal azután, hogy megírta élete fő művét a katolikus egyház történetéről.

A brit titkosszolgálat azóta sem alkalmaz asztrológusokat.

Történelem Tízkor: A 2. világháború HD-ben
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM