A világ leggazdagabb emberének legrosszabb üzlete

2015.08.04. 09:21

Az Apple nem mindig volt az a szupertrendi és szupergazdag cég, aminek ma ismerjük. 1997-ben például annyira rosszul futott a szekér, hogy egyszerre két kétségbeesett lépésre is elszánta magát a cég. Egyrészt visszahívták a vállalat élére az egy évtizeddel azelőtt látványosan kirúgott alapítót, Steve Jobsot (aki ezalatt többek között a Pixar megszületése körül bábáskodott), másrészt az ősrivális Microsofttól kértek anyagi segítséget. A nagy vetélytárs kapott is az alkalmon, az életmentő 150 millió dolláros befektetésért cserébe pedig 150 ezer elsőbbségi Apple-részvényt kapott, amit három év múlva 18,1 millió sima részvényre váltott át.

Persze nem merő szívjóságból mentette meg az Apple-t a Microsoft, hanem hideg üzleti számításból: a tulajdonrész mellé megkapta a Microsoft Office Mac-es támogatását, és azt, hogy a Mac gépek alapértelmezett böngészője az Internet Explorer lett (egészen 2003-ig, amikor leváltották az akkor bemutatkozó Safarira). Ahogy mondani szokás, a többi már történelem, Jobs vezetése alatt az Apple átváltozott, és megtáltosodott, a számítógépgyártás mellett belevágott a digitális zenébe, kitalálta az iPhone-t, az iPadet, és mára a világ leggazdagabb cégévé nőtte ki magát.

De vajon mi történt a Microsoft-tulajdonrésszel azóta?

2003-ban a Microsoft kiszállt az Apple-ből, és tisztes haszonnal eladták az összes részvényüket. Azóta az Apple több úgynevezett stock spliten ment keresztül, ilyenkor az történik, hogy az árfolyamot lefelezik, a részvények számát pedig megduplázzák. Az a bizonyos 18,1 millió részvény ma 14-szer annyi, vagyis 253,4 millió lenne, és napi árfolyamon kicsit több mint 31 milliárd dollárt érne. Ez húszezer százalékos haszon, és bő 30 milliárd dolláros tiszta profit lett volna másfél évtized alatt. Ami talán kicsit vigasztalta volna a Microsoftot azért, hogy az Apple közben lekörözi a piacon.

Szóval lehet hogy Bill Gates egy zseni, de ezt az Apple-bizniszt csúnyán benézte.

15%
5499 Ft
4675 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft