Halálra eszi magát a Pac-Man béka

2015.10.05. 19:10

A címben szereplő állítást szó szerint érthetjük: létezik egy béka, ami képes annyit enni, hogy megreped a gyomra, és elpusztul. A díszes szarvasbéka, más néven argentin szélesszájú béka az úgynevezett füttyentőbékafélék családjába tartozik. Argentínában, Brazíliában és Uruguayban él sötét és mocsaras vidékeken. Pac-Man békának is hívják alakja miatt, hatalmas a szájuk és testük is kerek, pont mint Pac-Mannek a híres játékból. Beceneve egyben arra is utal, hogy gyakorlatilag mindent megeszik, ami belefér a szájába.

A Pac-Man béka nőstényei 14, hímjei 10 centiméter hosszúra nőhetnek és a szélességük sem marad el ettől. Kérlelhetetlenek, ha ételről van szó, mindent megtámadnak, ami a közelükbe kerül és nem nagyobb testű, mint ők. Néha nagyobb testű állatokat is megtámadnak, még emberre is ráugranak, ha úgy alakul.

Falánkságuk mellett lustaságukkal is kitűnnek az állatvilágból, ugyanis hiába a nagy étvágyuk, nem tesznek különösebb erőfeszítést azért, hogy elkapják a prédájukat. Passzív vadászok, ami annyit jelent, hogy ülnek egy helyben és arra várnak, hogy az áldozat a közelükbe érjen. Ekkor támadnak.

A béka rengeteget tud enni, valójában addig eszik, míg van mit. Ezért is fordulhat elő, hogy falánkságuk miatt megreped a gyomruk. Így náluk szó szerint érthetjük azt a mondatot, hogy halálra eszik magukat.