A hidegtől nem lesz beteg senki

2015.10.15. 11:30

Nem közvetlenül a hideg az, ami miatt betegek leszünk a hidegben, hiába mondják sokan, mikor szipogva, köhögve, a láztól falfehéren vagy épp rákvörösen győzködik a kollégáikat, hogy á, semmi, csak egy kis megfázás.

Olyan, hogy csak egy kis megfázás, nem létezik, a hidegtől nem lesz beteg senki.

Nagyon sokáig nem tudott mit kezdeni a tudomány azzal, hogy miért is betegszünk meg gyakrabban a hidegben, főleg azért, mert a hidegben maguk a kórokozók sem élnek meg sokáig. Most azonban a Yale Egyetem kutatása szerint a hideg egyszerűen lassítja a kórokozók kiszűrését intéző, elsődleges védvonalat, ami az orrban helyezkedik el.

A New York Timesban megjelent magyarázat szerint a kutatók az egérkísérletekben azt látták, hogy normális testhőmérsékletnél környezetben a fertőzött sejtek lejelentik a környezetüknek a fertőzést, így azok elő tudnak készülni, a megfelelő vírusölő fehérjék előkészítésével. Viszont 33 Celsius-fokos hőmérséklet alatt a kutatók azt látták, hogy a dolgok megváltoznak. A szomszédos sejtek nem, vagy csak gyengén védekeztek, a vírusok jóval könnyebben tudtak továbbterjedni. A következtetés egyértelmű volt: hidegben az immunrendszer valamiért kihagy.

A kutatók korábban sem gondolták, hogy a hideg önmagában veszélyes, de azt hitték, hogy a jelenség magyarázata abban áll, hogy hideg időben többet vagyunk tömegben, ugyanazt a mennyiségű négyzetmétert (vagy légköbmétert) jóval több emberrel osztjuk meg, így jobban ki vagyunk téve a vírusoknak. Ez a lehetőség továbbra is adott, de a Yale kutatói egy biológiai bizonyítékot is hoztak a magyarázatba.

A lényeg, hogy ha nem szeretné megfertőzni a kollégáit, és van rá módja, ne menjen be dolgozni, ne utazzon tömegközlekedéssel, sőt, ha a gyereke orra folyik és köhög, őt se engedje oviba, mert nem a hideg miatt beteg, és mindenféle kórokozók száguldanak ki a száján és az orrán, miközben beszél.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM