A hidegtől nem lesz beteg senki

2015.10.15. 11:30

Nem közvetlenül a hideg az, ami miatt betegek leszünk a hidegben, hiába mondják sokan, mikor szipogva, köhögve, a láztól falfehéren vagy épp rákvörösen győzködik a kollégáikat, hogy á, semmi, csak egy kis megfázás.

Olyan, hogy csak egy kis megfázás, nem létezik, a hidegtől nem lesz beteg senki.

Nagyon sokáig nem tudott mit kezdeni a tudomány azzal, hogy miért is betegszünk meg gyakrabban a hidegben, főleg azért, mert a hidegben maguk a kórokozók sem élnek meg sokáig. Most azonban a Yale Egyetem kutatása szerint a hideg egyszerűen lassítja a kórokozók kiszűrését intéző, elsődleges védvonalat, ami az orrban helyezkedik el.

A New York Timesban megjelent magyarázat szerint a kutatók az egérkísérletekben azt látták, hogy normális testhőmérsékletnél környezetben a fertőzött sejtek lejelentik a környezetüknek a fertőzést, így azok elő tudnak készülni, a megfelelő vírusölő fehérjék előkészítésével. Viszont 33 Celsius-fokos hőmérséklet alatt a kutatók azt látták, hogy a dolgok megváltoznak. A szomszédos sejtek nem, vagy csak gyengén védekeztek, a vírusok jóval könnyebben tudtak továbbterjedni. A következtetés egyértelmű volt: hidegben az immunrendszer valamiért kihagy.

A kutatók korábban sem gondolták, hogy a hideg önmagában veszélyes, de azt hitték, hogy a jelenség magyarázata abban áll, hogy hideg időben többet vagyunk tömegben, ugyanazt a mennyiségű négyzetmétert (vagy légköbmétert) jóval több emberrel osztjuk meg, így jobban ki vagyunk téve a vírusoknak. Ez a lehetőség továbbra is adott, de a Yale kutatói egy biológiai bizonyítékot is hoztak a magyarázatba.

A lényeg, hogy ha nem szeretné megfertőzni a kollégáit, és van rá módja, ne menjen be dolgozni, ne utazzon tömegközlekedéssel, sőt, ha a gyereke orra folyik és köhög, őt se engedje oviba, mert nem a hideg miatt beteg, és mindenféle kórokozók száguldanak ki a száján és az orrán, miközben beszél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?