Churchill megszökött egy búr hadifogolytáborból

2015.10.16. 16:39

Sir Winston Leonard Spencer Churchillt mindenki az Egyesült Királyság kétszer megválasztott miniszterelnökeként ismeri, ebből is kiemelkedik II. világháborúban betöltött szerepe.

A volt miniszterelnök élete azonban nem ennyi: 1899-ben Churchill otthagyta a katonaságot, hogy a brit parlamentben próbáljon szerencsét, újságcikkeket és könyvet írjon. Egy hírlap tudósítójaként 1899 októbereként Dél-Afrikába utazott, hogy tudósítson a Brit Birodalom elleni második búr háborúról.

Dél-Afrikában Churchill katona barátjával utazott egy vonaton, amely angol csapatokat szállított. A vonaton rajtaütöttek a búrok, és kisiklott. Nagyon sok embernek sikerült megszöknie a megtámadott vonatról, Churchillt azonban elkapták a búrok, és hadifogolytáborba vitték.

Fogva tartói jól bántak vele, később még is ezt írta a hadifogságról: „Minden percét utáltam a fogságomnak, jobban, mint bármilyen más időszakot egész életemben”. Főleg azért gyűlölte a fogságot, mert meghiúsította heroikus terveit: „Tartott a háború, nagy események folytak, ezzel elillanhatott a nagy kalandok és lehetőségek sora” ­ írta.

Ezért, miután nem engedték szabadon az alapján, hogy nem harcoló fél volt, csak egy újságíró, Churchill fogta magát, és megszökött. A szökés előtt viszont hagyott egy levelet:

Ezúton tisztelettel tájékoztatom önöket, hogy véleményem szerint az önök kormányának nincs joga engem katonai fogolyként fogva tartani, ezért úgy döntöttem, megszököm a fogságból. Sajnálom, hogy nem tudok ennél ünnepélyesebben vagy személyesebben búcsúzni, nagy megtiszteltetés számomra, hogy engedelmes szolgája lehetek, Winston Churchill

A levelet (amelyet Cambridge University őriz) a búr vezérkari főnöknek, Louis de Souzának címezte Churchill. Szökése után körözést adta ki ellene, a pontos szöveg és az eredeti irat is a mai napig megvan.

„Keresett férfi: „Winston Spencer Churchill 25 éves, 5 láb 8 hüvelyk magas, közepes testalkatú, enyhén görnyedt angol megszökött. Ismertetőjelei: vöröses-barna haj, szinte láthatatlan, kicsi bajusz. Orrhangon beszél, és nem tudja kiejteni az S betűt. Barna ruha volt rajta, és egyetlen szót sem beszél hollandul” – így a körözés szövege.

Churchill kísérleti fegyverei
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM