A tó, amelyben mumifikálódnak a madarak

2015.11.17. 09:29

A Nátron-tó egy sóstó Tanzániában, és egyben a világ egyik leglúgosabb tava is, a vize pH-értéke a 10,5-et is elérheti. Ezért ha arra járnak, ne nagyon nyúlkáljanak bele, mert könnyen lemarhatja a bőrt a kezükről. Ez a lúgosság a környező hegyekből a folyókkal érkező ásványoknak köszönhető. Ilyen például a nátrium-karbonát vagy mosószóda, amely olyan jó konzerválóanyag, hogy már az egyiptomiak is használták a mumifikációhoz. A tóba tévedt és ott elpusztuló madarakkal és denevérekkel is pontosan ezt teszi:

szép lassan szoborrá szilárdítja a tetemüket.
GettyImages-120386940
Fotó: Jean-Luc Manaud

Kövessen minket a Facebookon is!

Erre a jelenségre egy Nick Brandt nevű fényképész figyelt fel, amikor Tanzániában járt, és egész sorozatot készített a kísérteties szárnyas múmiákról. Kicsit azért csalt is, mert a tó környékén találta a szoborrá vált állatokat, és a képekhez már ő helyezte el őket olyan pozíciókba, mintha még élnének, vagyis inkább mintha valamilyen fura horrorfilmben szerepelnének.

Egyébként a tó egyáltalán nem holt vidék, tele van olyan sókedvelő mikrobákkal, mint a cianobaktériumok, amelyek a vöröses-narancsos színét adják. Meg a bőséges táplálékot a flamingóknak, amelyek a tó sárszigetein fészkelnek, ahol a maró víz védi őket a parton ólálkodó ragadozóktól.

(A Ma is tanultam valamit rovat java sok új tartalommal megjelent könyvben is, az Index grafikusainak illusztrációival, ide kattintva tud belelapozni.)

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM