Az USA ötven éve elvesztett egy atombombát

2015.11.24. 07:24

Bárkivel előfordul, hogy elhagy ezt-azt. Elkeveredik egy papírfecni, ott marad a kocsmában a pulóver, rosszabb esetben a kulcs is elvész néha-néha. Atombombát valamivel ritkábban szokás elhagyni, már csak a mérete és a tömegpusztító jellege miatt is. De azért ez se példa nélküli.

1958. február 5-én egy B-47-es bombázó elejtett egy bő három tonnás atombombát a Tybee-szigetnél, amikor összeütközött a légierő egy másik gépével, egy F-86-os vadászrepülővel egy gyakorlat során. Az utóbbi pilótája nem látta a radarján a bombázót, ezért ereszkedés közben közvetlenül beleszállt.

vs7kxul3dozwrumzb9pi

Kövessen minket a Facebookon is!

Az ütközésben mindkét gép súlyosan megsérült. Howard Richardson, a B-47-es pilótája attól tartott, hogy a bomba leszállás közben szabadulna el, ezért úgy döntött, megelőzi a nagyobb bajt, és inkább a vízbe dobja. Ezután gond nélkül le is tudta tenni a gépet a légierő Savannah melletti Hunter Légibázisán. Az F-86-os pilótája is megúszta, sikerült katapultálnia, és egy mocsárban landolt.

A haditengerészet két hónapon át kutatott az elveszett bomba után, de végül feladták, és ma már azt javasolják, bárhol is legyen, a legbiztonságosabb háborítatlanul ott is hagyni. Egy 2001-es jelentés szerint, ha a bomba még mindig épségben van, kicsi az esélye, hogy veszélyes nehézfémek kerüljenek belőle a környezetbe. A légierő szerint robbanásveszély sincs, amíg a bombát békén hagyják – és a hangsúly a békén hagyáson van, mert azt a jelentés is elismeri, hogy ha amatőr kincsvadászok belebotlanának, könnyen fel is robbanhat. Bár egy 1966-os kongresszusi irat szerint az elvesztett bomba uránt és plutóniumot is tartalmazó, komplett fegyver volt, a légierő és a pórul járt B-47-es nyugdíjas pilótája is cáfolja, hogy lett volna benne plutónium.

A környék lakói közül persze nem mindenkit hagy nyugodni, hogy egy atombomba lapul a közelben. Egy visszavonult vadászpilóta például 2004-ben magas sugárzást mért Savannah partjai közelében. A kormány meg is vizsgálta a helyzetet, de arra jutottak, hogy a mért értékek a környék természetes adottságai alapján teljesen normálisak.

Milyen tanulságot lehet mindebből levonni?

  • Ha Savannah partjainál jár, figyeljen oda, mit rugdos a víz alatt strandolás közben.
  • Ha van egy atombombája, vigyázzon rá jobban, az ég szerelmére!

(A Ma is tanultam valamit rovat java sok új tartalommal megjelent könyvben is, az Index grafikusainak illusztrációival, ide kattintva tud belelapozni.)

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM