A pasas, akinek 14 telitalálata volt a lottón

2016.02.07. 07:35

1992-ben Stefan Mandelnek sikerült az, amiről a lottózók többsége csak álmodozik: megnyerte a 27 millió dolláros főnyereményt egy virginiai lottósorsoláson. Mandel egy egyszerű, bár igen fáradságos trükköt alkalmazott: megjátszott minden számvariációt, ami csak lehetséges volt. Ahogy Mandel az NPR műsorvezetőjének, Alex Goldmarknak elmondta: tudta, hogy ezzel a technikával megnyerheti a fődíjat, hat második díjat, és több ezer kisebb nyereményt is besöpörhet.

A történet érdekessége, hogy bár ez a legnagyobb összeg, amit Mandel valaha nyert a lottón, ez már a tizennegyedik telitalálata volt.

Goldmark szerint Mandel igazi matekzseni volt. Alapos kutatást végzett, mielőtt nekilátott a nagy sorsjegyvásárlásnak. Több könyvtárat is végiglátogatott, egyik matematikai tanulmányt olvasta a másik után, míg végül előállt a formulával, amivel biztosan megnyerheti a fődíjat.

Ez még Romániában történt. Mandel itt összegyűjtött annyi pénzt, hogy Ausztráliába költöztesse a családját. Az új hazájában tovább tökéletesítette a formulát. Végül annyira sikeressé vált, hogy miután tizenkétszer megnyerte az összes nagyobb helyi szerencsejátékot, a hatóságok eltiltották a játéktól. Ekkor figyelt fel az 1992-es virginiai lottóra.

A játékban összesen 7,1 millió különböző kombináció volt. Mandel rájött, hogy csak meg kell várnia, amíg a fődíj eléri a 25 millió dollárt, hogy minden kombinációt megjátszhasson, és mégis profittal zárjon.

Az elmélet működött, de az előkészületek három hónapig tartottak. Az összes sorsjegyet Ausztráliában nyomtatták ki; a 7,1 millió kombináció Amerikába postázása több mint hatvanezer dollárba került. Mandel tárgyalásokat folytatott a legnagyobb virginiai vegyesboltokkal arról, hogy hogyan vásárolhatná fel a náluk kapható több tízezer lottószelvényt. Nem volt miért aggódnia: ilyen előkészületek után tudta, hogy kaszálni fog.

Így is történt: Mandel megnyerte a fődíjat, és soha többé nem lottózott. Ma egy trópusi szigeten él a Csendes-óceán déli részén. Az általa használt formulát viszont ma már senki sem alkalmazhatja. A variációs lehetőségek számát azóta olyan mértékben megnövelték, hogy lehetetlen lenne ennyi sorsjegyet kinyomtatni, nem lehetne őket egyszerre megvásárolni, és valószínűleg nem lehetne kitalálni a kikezdhetetlen kombinációt sem.

A Business Insider újságírója, Andy Kiersz kiszámolta, hogy fölösleges lenne megvenni azt a 292 millió dollárnyi lottószelvényt, ami garantálhatná a Powerball főnyereményét, az 1,6 milliárd dollárt. Ennek három oka van:

  • logisztikai szempontból lehetetlen ennyi sorsjegyet vásárolni;
  • fennáll a kockázata, hogy valakivel osztozni kéne a főnyereményen; és
  • fennáll annak a lehetősége, hogy valaki ugyanezt a trükköt alkalmazza.
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM