Miért sírunk?

2016.02.12. 17:58

Sírni szinte mindenki szokott. A nők évente 30-64 alkalommal, de a férfiak is összehoznak átlagosan 6-17 alkalmat – természetes dolog. De miért is sírunk valójában? Jó persze, azért, mert szomorúak/boldogok/meghatódottak/csalódottak vagyunk, vagy csak mert por ment a szemünkbe. Na de miért kezd el ilyenkor sós váladék csorogni belőle?

A könnyekért a könnykészülék a felelős, így hívják együttesen a termelést végző könnymirigyet és a folyadékot elvezető csatornarendszert. A spontán pislogással szétkenjük a váladékot a szemgolyón, az így képződő egyenletes réteg védi a szemet a kiszáradástól és a szennyeződésektől.

A pislogás arra is jó, hogy a szemmozgás kitágítja a könnyzacskót, amely ilyenkor gyakorlatilag kiszivattyúzza a felgyülemlett könnyt a szemből. Az elhasznált könny a könnypontokon át a könnycsatornába jut, ezen keresztül a könnyzacskóba ömlik, ahol összegyűlik, és végül a könnyvezetéken és az orron át távozik (mini-Maistanultamvalamit: ezért kell sírás közben orrot fújnunk).

Így működik maga a rendszer, egészen addig, amíg Jack meg nem csókolja Rose-t a Titanicon, vagy a lény Kane elsőtisztet a Nostromón (ki milyen filmtől érzékenyül el), és el nem kezd patakokban ömleni a könny. Ha sírunk, olyan nagy mennyiségben termelődik a váladék, hogy a kifinomult csatornarendszer már nem tud vele mit kezdeni, ezért arrafelé folyik, amerre utat talál: ki a szemből és lefelé az arcunkon.

Valójában háromféle könnyt termelünk, amelyeknek nemcsak a funkciója, de az összetétele is különböző:

  • Az első a bazális könny, amely védi és táplálja a szaruhártyát.
  • A második reflexszerűen képződik, amikor valamilyen szembe jutó idegen anyagot kell kimosni onnan (szennyeződés, a hagyma párolgó illóolaja, stb).
  • A harmadik pedig az érzelmi alapú könnytermelés, vagyis maga a sírás. Ezt az örömtől a meghatódottságon és a szomorúságon át a stresszig és a fájdalom egy sor érzelmi állapot okozhatja. Ez a könnytípus még egy leucin-enkefalin nevű anyagot is tartalmaz, amely fájdalomcsillapító és hangulatjavító hatású (mini-Maistanultamvalamit 2.: ezért lesz jobb sírás után, ha szomorúak vagyunk).

A harmadik esetben röviden az történik, hogy a minket érő impulzusok stimulálják az idegrendszert, amely egy acetilkolin nevű neurotranszmitter segítségével leszól a könnymirigyeknek, hogy kapcsoljanak rá a termelésre.

A sírás szerepéről többféle elképzelés is létezik, az ingerre adott egyszerű válaszreakciótól a komplexebb pszichológiai magyarázatokig. Felfogható nonverbális segélykérésként a környezetünkben lévőktől, egyfajta közösségi élményként a társas kapcsolatok megerősítésén keresztül. De akár evolúciós szerepe is lehet: a sírás jelzi a gyengeséget és kiszolgáltatottságot egy esetleges támadónak, így megelőzi, szükségtelenné teszi magát a támadást.

A babák is kommunikálnak a sírással ( már a méhben is), és ha valaki, ők rá is szorulnak, mert más módon még amúgy se nagyon tudják kifejezni az érzelmeiket – ezért létezik többféle érzelemnek megfeleltethető babasírás-típus is.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM