1 gramm botox elég lenne 8 millió ember megöléséhez

2016.02.27. 12:28

Közhely, hogy a szépéségért meg kell szenvedni - de el tudja képzelni, hogy valaki ezt annyira komolyan vegye, hogy az emberiség által ismert legerősebb mérget lője be a saját arcába, hogy kisimuljanak tőle a ráncai? Nem? Pedig valószínűleg látott már ilyet: ez ugyanis a botox, az egyik leggyakoribb kozmetikai műtét alapanyaga, egyben a legmérgezőbb anyag a világon, amiből tömény formában egyetlen gramm elég lenne bő 8 millió ember halálos dózisára.

A botox valójában egy rövidítés, azt jelenti, Botulinum toxin, ez a Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt idegméreg. Úgy működik, hogy az idegsejtekben elpusztít néhány létfontosságú fehérjét, amivel megszünteti a kommunikációt az idegek és az izmok között. Ez végső soron a légzés leállásához vezet, amibe rövid úton belehal az ember. Ha csak nagyon-nagyon kis dózisban (és itt már-már a homeopátiát idéző adagokról beszélünk), és célzottan alkalmazzák, az idegek roncsolása csak átmeneti, pár hónap alatt regenerálódik, és éppen azokra az arcizmokra koncentrálódik, amelyek a ráncokat létrehozzák az arcbőrön. Pontosabban a ráncokat is, meg úgy általában a mimika apró részleteit - ezért olyan hullamerev az arca a botox-kezelésen átesetteknek.

A botox iszonyúan erős méreg, a halálos dózisa 0,000001 milligramm testtömeg-kilogrammra vetítve, vagyis egy átlagos, 70 kilós embert 0,00007 mg képes megölni. Ez az elméleti maximális érték, a gyakorlatban a becslések szerint egyetlen gramm tiszta botoxból halálos dózist lehet adni lenyelve 14 ezer embernek, belélegezve 1,25 milliónak, beinjekciózva 8,3 milliónak. Egy kiló elég lenne a Föld teljes lakosságának elpusztításához.

Kövessen minket a Facebookon is!

Szerencse, hogy a botoxot baktériumok állítják elő, extrém kis mennyiségekben; a BBC cikke szerint az említett egy kilogramm legyártása ezer milliárd fontba kerülne.

Botoxot egyetlen cég gyárt a világon, az Allegran, amit 2014-ben 70 milliárd dollárért vásárolt fel az Actavis nevű amerikai gyógyszeripari óriás. A szupermérget egyetlen gyárban, katonai szintű biztonsági körülmények között gyártják, egy alig 5000 lakosú ír kisvárosban, Westportban. Ironikus módon a világ legdurvább mérgét előállító üzem otthonát többször megszavazták már Írország legélhetőbb településének.