Honnan ered a kontinensek neve?

2016.03.07. 08:36

Amerikáról mindenki tudja, hogy Amerigo Vespucci olasz felfedezőről kapta a nevét, mert ő ismerte fel, hogy a föld, amit Kolumbusz felfedezett, nem India, hanem egy teljesen új kontinens. De honnan ered a többi földrész neve?

Kezdjük Európával, amely a legismertebb magyarázat szerint a görög mitológia egyik szereplőjéről, Európé királylányról kapta nevét. A név valódi eredete azonban bizonytalan. Olyan elméletek is vannak, amelyek szerint a szó sémi eredetű, és az „ereb”, vagyis naplemente szóból származik. Akárhonnan is való, először az időszámításunk előtti 6. században használták görög földrajztudósok. Ezt vette át Hérodotosz is. Náluk Európa a mai Törökország európai részét jelölte. Később egész Görögországot így nevezték, majd az országtól északra lévő területeket is. Annak köszönhető a név fennmaradása, hogy a római korban élő történészek is használták a nevet. A legtöbb nyelvben Európának hívják a kontinenst.

Afrika a latin terra africa kifejezésből kapta a nevét. Az ókori rómaiak hívták így a kontinens északi partvidékén létesített provinciát. Az africa a napfényes szóból eredhet, de lehetséges eredete lehet a görög phriké szó is, amely azt jelenti, nem hideg. Egy másik elmélet szerint az itt élők után kapta nevét, őket aferoknak hívták. De lehet, hogy a föníciai afar, por névből ered. A lényeg, hogy a rómaiak miatt hívjuk Afrikának a kontinenst.

Ázsia nevét is a görög mitológiából eredeztetik. A mai kis-ázsiai területeket nevezték így a görögök. A név eredetét itt sem ismerjük pontosan, az egyik elmélet szerint Aszia görög mitológiai alakról kapta a nevét a terület. Valószínűbbnek tűnik azonban, hogy az Asszuva nevű államról kapta Aszia a nevét, és innen ered az Ázsia elnevezés is. Az Ázsia név is Hérodotosznál jelenik meg elsőként, Anatóliára és a Perzsa Birodalomra utal vele.

Amerika nevének eredetéről már írtunk, annyit azonban még megjegyeznénk, hogy elsőként Martin Waldseemüller német térképész térképein jelenik meg. Amerigo nevét hozzáigazította a már meglévő kontinensek nevének végződéseihez, így lett Amerigo Amerika.

Ausztrália viszonylag új keletű név, így erről tudunk a legtöbbet. A latin Terra Australis Incognita, ismeretlen déli földrész kifejezésből kapta nevét. A kora újkorban a térképek ezen a néven jelöltek egy még fel nem fedezett földrészt. Az akkori elmélet szerint kellett lennie egy déli kontinensnek, hogy ne boruljon fel a Föld egyensúlya. Az elnevezés a kontinens felfedezése után nem vált azonnal hivatalossá, csak 1824-ben tették hivatalossá az Ausztrália nevet.

Az Antarktisz név is viszonylag egyértelmű, azt jelenti, hogy az Arktisszal ellentétes. Az Arktisz pedig az Északi-sark vidéke. A szó görög eredetű, a Nagy-medvét az ókori görögök Arktosznak hívták, ami medvét jelent.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM