Mi a kapcsolat az egypetéjű ikrek gyerekei között?

2016.03.23. 07:10

Azt mindenki tudja, hogy ha két testvérnek gyerekei születnek – mármint nem egymástól! –, akkor azok egymás első unokatestvérei lesznek. Az már ritkább eset, ha két testvérpár házasodik keresztbe, ilyenkor a gyerekek dupla unokatestvérek, ami genetikailag nagyjából azonos azzal, mintha féltestvérek lennének. De mi történik, ha két pár egypetéjű iker házasodik keresztbe egymással? Egyrészt nyilván roppant vicces és/vagy kínos családi szituációk. Na de genetikailag?

(Az ilyen dupla egypetéjű párokat angolul quaternary marriage-nek hívják, magyarul viszont nem használjuk azt, hogy kvaterner házasság, és más bejáratott kifejezést se találtam rá, úgyhogy maradjunk annál, hogy dupla ikerházasság.)

Kezdjük az elejéről! (És az egyszerűség kedvéért minden számhoz képzeljék oda, hogy körülbelül és átlagosan, hiszen nyilván egyszerűsítünk). A sima testvérek génállományának átfedése 50 százalék, az egypetéjű ikreknél viszont gyakorlatilag 100 százalék. Ebből kifolyólag az egypetéjű ikrek gyerekei sokkal közelebb állnak egymáshoz genetikailag, mint a sima testvérek gyerekei.

Az egypetéjű ikrek mindig azonos neműek. A példa kedvéért most tegyük fel, hogy nők. Ha mindketten megházasodnak és gyereket szülnek egymással rokonságban nem álló férjek közreműködésével, az az anyák genetikai egyezése miatt biológiailag olyan, mintha a gyerekek anyja közös lenne. Vagyis ebben az esetben olyan, mintha a gyerekek féltestvérek lennének.

Csavarjunk még egyet a már így sem épp egyszerű felálláson, és mondjuk azt, hogy a két példacsaládunk férfitagjai is egypetéjű ikrek! Ha csak a két család gyerekeinek génállományát nézzük, kis túlzással bármelyik szülőt feltűnés nélkül kicserélhetnénk a testvérére, és senkinek nem tűnne fel a különbség. A dupla ikerházasságoknál tehát a gyerekek ugyan jogilag nyilván ugyanolyan unokatesók, mint bármelyik másik, genetikailag viszont olyan, mintha édestestvérek lennének.

A két eddigi példa között félúton is össze lehet rakni a két családot. Ebben a változatban az anyai oldalon a két nő egypetéjű iker, az apain viszont a férfiak sima testvérek. Ilyenkor az unokatesók génjei is a kettő közötti mértékben egyeznek, vagyis jobban hasonlítanak, mint a féltestvérek, de kevésbé, mint az édestestvérek.

Belezavarodtak? Én is, úgyhogy foglaljuk össze! Genetikai egyezés

  • egypetéjű ikreknél: 100 százalék,
  • édestestvéreknél: 50 százalék,
  • féltestvéreknél: 25 százalék,
  • sima unokatestvéreknél: 12,5 százalék,
  • dupla unokatestvéreknél (két pár édestestvér keresztházasságánál): 25 százalék
  • “dupla-dupla” unokatestvéreknél (dupla ikerházasságnál): 50 százalék.

Végül nézzük még egy fokkal egyszerűbben, hogy konkrétan azt lássuk, melyik felállás nagyjából minek felel meg:

  • Ha csak az egy-egy szülő édestestvér -> a gyerekek unokatestvéri közelségben állnak.
  • Ha mindkét szülő édestestvér -> féltestvéri egyezés.
  • Ha mindkét szülő egypetéjű ikertestvér -> testvéri egyezés.
  • Ha az egyik oldal ikerpár, a másik oldal nem rokon -> féltestvéri egyezés.
  • Ha az egyik oldal ikerpár, a másik oldal sima édestestvérpár -> több mint féltestvéri, kevesebb mint testvéri egyezés.

Egyébként állítólag úgy 250 duplaikerpár lehet a világon. Ide kattintva kilencet is megnézhet belőlük, itt pedig még egyet.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM