Egy ország, ahol nincs családnév

2016.04.07. 06:58

Lemondott, majd mégsem mondott le az offshore-botrány miatt Gunnlaugsson. Az izlandi kormányfő még megpróbálkozott azzal, hogy inkább új választásokat írjanak ki, de az államfő, Grímsson ehhez nem járult hozzá. A lemondott kormányfő helyét így egyelőre Johannsson vette át.

De mitől ilyen egyforma az összes vezetéknév végződése?

Mert valójában nem is vezetéknévről van szó, Izlandon olyan lényegében nem is létezik.

Legfeljebb egy-két külföldinél fordul elő, hogy vezetékneve van, a 350 ezer izlandi nagy többsége egyszerűen keresztneve mögé az apja keresztnevéből képzett apai nevet kapja: férfiak esetében -son, lányok esetében -dottir végződéssel. Ezek természetesen nem is öröklődnek generációkon át, alapesetben csupán apáról fiúra vagy apáról lányra szállnak.

Ha például az édesapa Erik Jónsson – Jón fia Erik – , az édesanya Helga Gunarsdottir – Gunar lánya Helga –, akkor Inga nevű lányuk teljes neve Inga Eriksdottir lesz, Ragnar nevű fiuké pedig Ragnar Eriksson. (Az egyik s a birtokos jelzője.)

A rendszer önmagában nem egyedülálló, a magyarban is megtaláljuk ennek nyomait, a -fi végződésben, a türk népeknél ugyanezt a szerepet töltötte be az -oglu, a szlávoknál az -ovics/evics, nők esetében az -ovna/jevna.

A különbség csak annyi, hogy Magyarországon a 18. század végén, Oroszországban az 1861-es jobbágyfelszabadítás után, a törököknél az Atatürk vezetéknevet felvevő Kemal pasa által elindított modernizáció jegyében lett kötelező a vezetéknév, míg Izland a 21. századba is enélkül vonult be.

A többi skandináv ország sem sietett nagyon a vezetéknevek bevezetésével, széles körben Dániában, Norvégiában, Svédországban is inkább 20. században terjedt el. Főként természetesen az apai nevekből, nem véletlen, hogy a dán, norvég, svéd vezetéknevek java -son vagy annak megfelelő végződést hordoz, elég csak a NATO korábbi főtitkárára, Rassmussenre gondolni.

De nem csak abban egyedülálló Izland, hogy megőrizte az apai nevek rendszerét, hanem abban is, hogy genderileg tökélyre vitte: ma már az anya keresztnevéből is képezhető.

Itt van mindjárt Sverir Ingi Ingason – „Ingafia Sverir Ingi” –, akit az izlandi futballválogatott védőjeként az Eb-n a sokkal változatosabb névvégződésű magyar játékosok ellen is megnézhetünk.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM