Az első webkamera egy kávéfőzőt figyelt

2016.04.19. 07:09

A Cambridge-i Egyetem informatikai tanszékén van egy Trójai Szoba nevű helyiség; az ide vezető folyosón helyezték el a munkatársak kávéfőzőjét. Az épület más részlegein dolgozókat viszont idegesítette, ha feleslegesen tettek meg hosszú utat, mert mire odaértek, elfogyott a kávé.

1991-ben még nem voltak okosotthonok, amik figyelmeztettek volna az üres kávéfőzőre, de szerencsére a Cambridge-en elég okos ember volt, hogy felülkerekedjenek a problémán. A kávékrízis végül a világ első webkamerájának feltalálásához vezetett. A tervezők a kávéfőzőre irányítottak egy kamerát, amit a felhasználók a saját számítógépükön, 128*128 képpont felbontás mellett nézhettek – élőben.

kave

A kamera képét egy Acom Archimedes számítógép videokártyájára továbbították. A kliensszoftvert Quentin Stafford-Fraser írta az X Window System protokollal, a szerveroldali részt Paul Jardetzky programozta. A webkamera helyi különlegesség maradt 1993 márciusáig; ekkortól terjedtek el azok a böngészők, amik nemcsak szöveget, hanem képet is meg tudtak jeleníteni.

Novemberben Daniel Gordon és Martyn Johnson csatlakoztatta a kamerát az internethez. A kávéfőző elindult a világhír felé, és az internet történetének egyik fontos mérföldköve lett. Ezt jól mutatja, hogy amikor 2001-ben máshová költöztették a tanszéket, és lekapcsolták a webkamerát, a Time és a Washington Post címlapsztorit, a Guardian és a Wired cikket írt róla. A webkamera a 2002-es videojáték, a Hitman 2: Silent Assassinben is feltűnt: a Graveyard Shift küldetésben a kávékamera kiiktatásával terelhettük el az ellenfelek figyelmét.

1895.full

Az élő adást augusztus 22-én állították le. A német gyártmányú Krupps kávéfőzőt a tanszék meghirdette az eBayen. A legmagasabb licit a Spiegel Online szerkesztőségétől érkezett: 3 350 fontot, azaz nagyjából egymillió-háromszázezer forintot fizettek érte. A Krups szakemberei ingyen vállalták a gyári felújítást, és jó munkát végezhettek, mert azóta is ezt a kávéfőzőt használják a Spiegel Online szerkesztőségében.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM