Melyik a legközelebbi fekete lyuk?

2016.04.30. 07:40

A fekete lyuk egy olyan tartománya a téridőnek, ahonnan semmi, még a fény sem tud távozni a rendkívül erős gravitáció miatt. Mivel mai tudásunk szerint a fekete lyukakból sem anyag, sem energia nem távozik, semmilyen információnk nincs a bennük zajló folyamatokról. 

Elméletileg és csillagászatilag is bebizonyították létezésüket. Kétféle fekete lyukat ismernek a csillagászok, a szupermasszív fekete lyukakat a galaxisok központjában és a kisebb fekete lyukakat, amelyek akkor keletkeznek, amikor egy masszív csillagból szupernóva lesz.

A szupermasszív fekete lyukak helyét nem nehéz kitalálni, majdnem minden galaxis központjában van egy ilyen. A Tejútrendszer középpontjában is van egy, nagyjából 27 ezer fényévnyire innen. Van egy az Androméda-galaxisban is, 2,5 millió fényévnyire. Vagyis jó messze.

De a nem szupermasszív fekete lyukak akárhol lehetnek, így felmerül a kérdés, melyik fekete lyuk van a legközelebb a Földhöz? Mielőtt válaszolnánk, annyit jegyezzünk meg, hogy a fekete lyukakat nagyon nehéz megtalálni, hiszen teljesen láthatatlanok, más módszerekkel lehet érzékelni ezeket. Több módszer is létezik az észlelésre, de ebben a cikkben hosszú és bonyolult lenne elmagyarázni ezeket.

A lényeg, hogy a hozzánk legközelebb eső ismert fekete lyuk a V616 Monocerotis, vagy A0620-00. Nagyjából háromezer fényévnyire van tőlünk és tömege 9-13-szorosa a Nap tömegének. A csillagászok természetesen ezt sem látják, közvetlen bizonyítékok alapján gondolják azt, hogy ott van. A fekete lyuk egy bináris rendszer része, amelyben a csillag nagyjából fele akkora tömegű, mint a Nap. A kutatók a csillag forgási sebességéből következtetnek arra, hogy ott fekete lyuknak kell lennie, más nem okozhat ilyen gravitációs erőket.

A második legközelebb lévő fekete lyuk a Cygnus X-1, ez hatezer fényévre van innen. Ez is kettős rendszerben található és tömege a Nap tömegének a 15-szöröse. A harmadik is egy bináris rendszer része, ezért tudják a kutatók, hogy ott van.

A fentiekből talán lejött, hogy a címben feltett kérdése nem tudják a kutatók a pontos választ. Hiszen azok a fekete lyukak, amelyek nem kettős rendszerben vannak, egyelőre láthatatlanok a csillagászoknak. Elképzelhető, hogy a V616 Monocerotisnél is közelebb vannak.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM