A bálna, aminek csak a hangját ismerjük

GettyImages-503349880
2016.05.12. 06:59

Hallott már az 52 hertzes bálnákról? Valószínűleg nem, legalábbis nem többes számban, mivel az 52 hertzes bálnából a világon valószínűleg összesen egy példány él. Még azt sem látta senki, csak az általa kibocsátott hang frekvenciája miatt kapta a furcsa becenevet.

A kutatóknak fogalmuk sincs, milyen állatról lehet szó, de az biztos, hogy a hangja sokkal magasabb, mint más bálnafajoké. A más, szintén vonuló bálnafajok közül a legközelebb a kék bálna (10-39 hertz) és a barázdás bálna (20 hertz) hangfrekvenciája van közel hozzá, de ezek a frekvenciatartományok az emberi hallás alsó határán vannak. Az 52 hertzes bálna hangja hozzájuk képest magasnak számít, de hallgassanak meg egy 50 hertzes mérőjelet, aztán törölgessék le a zokogó mélynyomót.

Az 52 hertzes bálnát először az 1980-as években észlelték. Azóta a világ több pontján is felbukkant, de mindig ez volt az egyetlen példány, ami ezt a hívójelet hallatta. Ezt a felvételt például a Csendes-óceánon rögzítették:

A hangelemzésnél kimutatták, hogy a jeleket egy bálna adja ki, még ha a frekvenciatartomány szokatlan is. A barázdás vagy a kék bálnával ellentétben az 52 hertzes bálna magasabb, rövidebb és gyakoribb füttyöket hallat. Az állat hangja az utóbbi években elmélyült; a tengerbiológusok szerint ez annak a jele lehet, hogy időközben felnőttkorba lépett. 

Az 52 hertzes bálnát együttes erőkkel keresi a Woods Hole Oceanográfiai Intézet, az Egyesült Államok Műszaki Hadteste, az amerikai Védelmi Minisztérium, a haditengerészet és a National Marine Fisheries, de még sosem akadtak a nyomára. A Woods Hole szakértői szerint az állatnak születési rendellenességei lehetnek, de azt sem zárják ki, hogy egy hibridről van szó – például egy kék bálna és egy másik faj nászából született egyedről. Az a tény viszont, hogy az 52 hertzes bálnát a felfedezése óta minden évben észlelték a világ számos pontján, arra utal, hogy az állat jól van – csak éppen nagyon magányos lehet.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM