Amikor New York polgármestere a rádióban olvasta be a képregényt

2016.07.12. 07:11

Na, gyerekek, mit jelent ez? Azt jelenti, hogy a görbe úton szerzett pénz sosem hoz szerencsét! Nem, mindig csak bajt és szomorúságot, bánatot és szégyent hoz.

– így foglalta össze a rádióban New York 99. polgármestere, Fiorello La Guardia 1945 júliusában a vasárnapi újságban kiadott Dick Tracy képregény legújabb történéseit. És ezzel kisebb emlékművet állított magának.

A polgármestertől szokatlan tett (képzeljük csak el, hogy Tarlós István elnarrálja a napi Garfieldot a Kossuthon) indítórugója egy sztrájk volt: 1945. június 30-án New York újságkihordói megtagadták, hogy kiszállítsák a lapokat, illetve csak a baloldali és erősen munkáspárti PM-et voltak hajlandók eljuttatni az előfizetőkhöz. Így az olvasók a Sunday Daily Newst sem kapták meg, pedig a kor egyik legnépszerűbb képregénydetektívje, Dick Tracy abban üldözte hétről hétre a gonosztevőket, főként a gyerekek nagy örömére.

La Guardia ekkortájt minden vasárnap beszélt az emberekhez a WNYC rádió műsorában. A július elsejei adás egy pontján arra biztatta a hallgatókat, hogy ültessék a gyerekeket a készülékhez, majd felolvasta a legfrissebb Dick Tracy-kalandot. Kitért a vizuálisan érdekes részletekre, nagy átéléssel személyesítette meg a szereplőket, végül pedig a tanulságot is segített levonni a gyerekeknek. A képregény-beolvasásnak olyan sikere volt, hogy a következő hétvégén is folytatódott, és ekkor már filmfelvétel is készült az eseményről, mint azt a lenti filmhíradórészlet tanúsítja:

A cikk eleji idézet ebben az adásban hangzott el, a beolvasott képregény pedig itt tekinthető meg (a videó vágott, nem szerepel benne minden képkocka). Mivel a sztrájk 17 napig tartott, harmadik felolvasásra már nem volt szükség.

Dick Tracy hangos verziója politikai szempontból is telitalálat volt, és nagyban növelte az egyébként inkább a város javát, mint pártérdekeket néző La Guardia népszerűségét. Bár a polgármester nevét ma egy New York-i repülőtér is őrzi, a rádiós képregény még mindig az egyik leggyakrabban emlegetett sztori vele kapcsolatban.

Ne maradjon le semmiről!