Miért fázósabbak a nők, mint a férfiak?

2016.07.19. 07:12

A nők átkozottul fázósak tudnak lenni, még akkor is, ha egyébként tetőtől talpig betakaróznak, míg a túlfűtött szobában a férfiak szenvednek jobban. Holland kutatók is kimutatták, hogy a nők kényelmesebben érzik magukat, jobban tudnak koncentrálni a munkára, ha 2,5 Celsius-fokkal melegebb van az irodában, mint amit a férfiak jónak tartanának.

Mi ennek a tudományos magyarázata? Először is tudni kell, hogy a zsírszövet elég jól megtartja a meleget, míg az izomról ennek az ellenkezőjét mondhatjuk el, könnyebben távozik belőle a hő. Nagy átlagban elmondható, hogy a női testben arányaiban több a zsírszövet, mint a férfiakéban, miközben a férfiak általában izmosabbak. Az anyagcserében is adódnak nemi eltérések, és alapvetően ezek az okai annak, hogy a férfiak jobban érzik magukat a hidegben.

A nők kéz- és lábfejének hőmérséklete is körülbelül 1,6 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a férfiaké, ezért érzik azt, hogy hiába bújtak be az ágyban három réteg takaró alá, a végtagjaik még mindig fáznak. Ezt speciel az evolúció intézte így, a nők erei nagyobb mértékben húzódnak össze, ezért fagyosak a kezeik és lábaik.

Mindezek tetejében még a hormonok is részt vesznek a belső hőmérséklet szabályozásában; a menstruációs ciklus, a terhesség és a fogamzásgátló tabletták egyaránt hatnak a test melegére.

Ne maradjon le semmiről!