Miért olyan nehéz megszabadulni a fokhagymaszagtól?

2016.07.20. 07:02

A modern, civilizált ember egyik roppant súlyos gondja a világegyetem működésével két pontban foglalható össze.

  1. A fokhagyma finom.
  2. Fokhagymaevés után büdös lesz az ember, és ez ellen nem is nagyon tud mit tenni.

Megoldást sajnos nem tudunk a problémára (bár vannak biztató kutatások a témában, amik a tejivást ajánlják tudományos alapon), viszont elmagyarázhatjuk a jelenség kémiai hátterét. Ettől nem lesz kevésbé büdös, de okosabb igen, és az is valami.

Ahogyan a kellemetlen szagokért úgy általában, a fokhagyma esetében is a kén, illetve különféle vegyületei a felelősek. Minden baj forrása az alliin nevű vegyület, amivel a friss fokhagyma tulajdonképpen csordultig tele van. Ha a fokhagymát felvágjuk, vagy összezúzzuk, az alliináz nevű enzim lebontja az alliint, és így jön létre az allicin, ami a fokhagyma jellegzetes illatát adja. Mellékesen ez a vegyület a fokhagyma önvédelmi fegyvere a különféle kártevők ellen, mert erős antibakteriális és antivirális hatása van, egyébként pedig vérnyomás- és gyulladáscsökkentő, és antioxidáns is, szóval elég jó cucc. Az allicin aztán további kénvegyületekre bomlik le, amelyektől alapban büdös lesz a szánkban, ráadásul jót tesz a szájban tenyésző baktériumflórának is, amelyek fokozzák a szaghatást.

Ezektől az anyagoktól egy alapos fogmosással-szájöblítéssel meg lehet szabadulni, a fokhagymának azonban van egy titkos fegyvere is, ez az AMS, teljes nevén allil-metil-szulfid, kémianyelven CH2=CHCH2SCH3. Az AMS trükkje az, hogy nem bomlik le a májban, vagy a bélrendszerben, mint a fokhagyma többi alkotórésze, hanem ottmarad a gyomorban, és egészen sok időbe, akár 24 órába is beletelik, mire a szervezet megszabadul tőle, hagyományos módon, a székletben és a vizeletben. Ha sok fokhagymát eszünk, utóbbin lehet is érezni a fokhagymaszagot. Előbbin nem annyira, mert elnyomják a hatását még büdösebb dolgok.

Csakhogy, mire így kiürülne a büdös vegyület a szervezetből, a gyomor szorgalmasan teszi a dolgát, és szívja fel a tápanyagokat, amivel az AMS belekerül a véráramba, onnan pedig a tüdőbe. Ebből pedig egyenesen következik, hogy nincs az a fogmosás, ami eltüntetné a leheletünkből. Sőt, a verejték is tartalmazhat AMS-t, vagyis elég nagy kiszúrás jól befokhagymázva szaunába menni, mert fokhagymaszagút fogunk izzadni.

Az egyetlen biztos megoldás tehát az a fokhagymaszag ellen, ha elfedjük valami még intenzívebb, de nem kellemetlen illattal, például valami brutálisan mentolos rágóval vagy cukorkával.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM