Az elnökjelölt, akiről a Love Story legendás szerelmesét mintázták, de azért nem nagyon

2016.08.16. 06:57

Al Gore-t nem nagyon kell bemutatni, nyolc éven át volt Bill Clinton alelnöke, és miután elvesztette az elnökválasztást George W. Bushsal szemben, a világ egyik legismertebb környezetvédő aktivistájává vált, amiért 2007-ben Nobel-békedíjat is kapott. Az viszont kevésbé ismert, hogy részben róla mintázták minden idők egyik leghíresebb mozis szerelmespárjának férfi tagját.

Az 1970-es Love Storyt 7 Oscar-díjra jelölték (bár végül csak a filmzenéért kapta meg), és a tragikus románc még ma is minden idők 37. legtöbb bevételt termelő filmjének számít az Egyesült Államokban. A sztorit bizonyára mindenki ismeri: Oliver, a felső osztálybeli harvardi aranyifjú beleszeret a szegény családból származó Jennybe, és a családi akarat ellen fellázadva feleségül veszi. Szerény boldogságban élnek, majd kiderül, hogy a lány halálos beteg, és a film végén meghal.

Gore 1997-ben, az elnöki kampányra készülve robbantotta a bombát, amikor elejtette néhány riporternek, hogy a párt róla és feleségéről mintázták. Erich Segal forgatókönyvíró viszont nem sokkal később meglepődve cáfolta, hogy ilyesmi történt volna. A dolog nem teljesen alaptalan, mert annyit megerősített ő is, hogy Gore-t is felhasználta Oliver karakteréhez, de csak kisebb részben, az apjával való kapcsolatában. A karakter nagyobbik része Segal szerint nem Gore-on, hanem a szobatársán, egy “poétikus lelkű macsón” alapult, bizonyos Tommy Lee Joneson.

Tommy Lee Jones a filmben mint Hank a szobatárs
Tommy Lee Jones a filmben mint Hank a szobatárs

Bár talán nem pont ez a jelzői szerkezet jut ma eszünkbe Jonesról a későbbi karakterei alapján, a színész valójában már a Love Storyban is játszott. Sőt ez volt az első komoly filmes szerepe, ráadásul Gore egykori szobatársa éppen a főhős Oliver szobatársát alakította.

Bár Segal a két férfi mellett Gore feleségét is ismerte a Harvardról, őt saját bevallása szerint egyáltalán nem is használta fel Jenny megalkotásához. A film bemutatásakor azt nyilatkozta, hogy az alapsztorit egy tanítványától merítette a Yale-en, akinek tényleg meghalt a felesége, Jenny alakját pedig olyan harvardi lányról mintázta, akivel ő maga járt korábban.

Gore szóvivője később tagadta, hogy az alelnök ennél többet állított volna, szerinte az újságírók félreértették a szavait. Az persze már sosem derült ki teljes bizonyossággal, hogy valóban így volt-e, vagy Gore csak ezzel akarta feltuningolni kicsit a népszerűségét a 2000-es elnökválasztási kampányra készülve. Mindenesetre nem sikerült neki.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM