Amikor a franciák elfoglalták Hawaii-t

2016.08.17. 07:31

1849 augusztusában, amikor mi éppen a szabadságharc szomorúbb felével, meg a világosi fegyverletétellel voltunk elfoglalva, a Föld túlsó felén lezajlott a történelem egyik legbizarrabb inváziója: Franciaország lerohanta Hawaii szigetét.

A trópusi paradicsom ekkor már jó ideje ismert volt az európaiak előtt, először a híres brit felfedező, James Cook járt arra 1778-ban, és Sandwich-szigeteknek nevezte el, az útjait szponzoráló John Montagu, Sandwich 4. grófja tiszteletére (egyébként ő találta fel a szendvicset, és tette ezzel halhatatlanná a nevét, ha már a szigetről lekopott). Az európai utazók, kereskedők és bálnavadászok nagyon szerették a szigetet, a helyiek viszont nem annyira őket, mert jött velük egy csomó betegség, ami csúnyán megtizedelte a helyieket. Akárhogy is, a sziget az 1800-as évek közepére leginkább a britek és a protestáns vallás befolyása alá került. Ekkor jött a képbe Louis-François-Marie-Nicolas Le Goarant de Tromelin francia admirális, akinek érthető okokból ez nem nagyon tetszett.

Le Goarant de Tromelin
Le Goarant de Tromelin

Tromelin a La Poursuivante fregattal és a Gassendi korvettel 1849. augusztus 12-én kötött ki Honoluluban, és elborzadva konstatálta, hogy milyen sanyarú a sorsa a helyi franciáknak és a katolikusoknak. Arcpirítóan magas volt például a francia brandyre kivetett vám, egy francia bálnavadász hajót indokolatlanul 25 dollárra büntettek, és egy francia tulajdonban levő fogadót is éppen akkor vertek szét részeg brit matrózok. Az admirális tíz pontból álló ultimátumot adott át a sziget uralkodójának, Keaweaweʻula Kīwalaʻō Kauikeaouli Kaleiopapa királynak, aki nem vette igazán komolyan a franciák követeléseit. Tromelin nem blöffölt: a határidő lejárta után a partra vezényelte 140 katonáját, a 2 fős helyőrséget lefegyverezve elfoglalta Honolulu erődjét, és azzal formálisan az egész szigetet.

Csak arra nem gondolt, hogy ezek után mihez kezdjen a meghódított Hawaii-jal. Korabeli feljegyzések szerint a helyiek rendszeresen kigúnyolták új uraikat, és éjszakánként kamu támadó csapatokkal vonultak az erőd közelébe, hogy ezzel szívassák a franciákat, akik állig fegyverben, megkettőzött őrséggel várták az ostromot. A francia megszálló had két hétig bírta a feszültséget; szeptember 5-én Tromelin visszavonta a csapatait, és elhajózott. Bosszúból és hadizsákmányként magával vitte a király jachtját, a Kamehameha III-at.

A honolului erőd
A honolului erőd

Egy ideig még vitáztak a britekkel és az amerikaiakkal, hogy ki térítse meg a megszállás alatt okozott, 100 ezer dollárnyi kárt, de a franciák a sarkukra álltak, és nem fizettek.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM