Az ember, aki ott sem volt, mégis 9/11-es túlélőceleb lett

2016.09.14. 07:07

Az sem igazán szerencsés, amikor egy ártalmatlan eseményre repül rá túl pr-szagúan egy-egy cég, hogy saját magát hirdesse. Az viszont még visszatetszőbb, amikor egy tragédia után fordul elő, hogy azt valaki gátlástalanul a saját hírneve tuningolására használja fel. Pedig ez sem ritka, Donald Trumpról például épp mostanában került elő egy interjú, amelyben a 9/11-es terrortámadás napján kérdezik a történtekről, és sikerül azzal nyitnia, hogy ezzel megint az ő felhőkarcolója a legmagasabb. Egy Alicia Esteve Head nevű spanyol nőnek viszont talán még ezt is sikerült bőven túlszárnyalnia.

Head is 9/11 révén vált hírhedtté: a New York-i ikertornyok összedőlése után jelentkezett, mint a majdnem háromezer ember halálával végződő terrortámadás egyik túlélője. Tania Head néven vált ismert túlélővé, létrehozott egy saját internetes túlélői csoportot is, amelyről a World Trade Center Survivors' Network (World Trade Center Túlélők Hálózata, WTCSN) egyik alapítója is hallott, aki fel is vette vele a kapcsolatot, és 2004-ben a két csoport összeolvadt.

Később a nőt a WTCSN elnökévé választották. Körbeturnézta a médiát, olyanokkal fényképezkedett, mint az akkori polgármester Michael Bloomberg, az elődje, Rudy Giuliani, valamint a korábbi kormányzó George Pataki. Több interjút adott, amelyekben részletesen elmesélte, hogyan verekedte le magát a füstön és a lángokon a dél torony 78. emeletéről, amivel ő lett volna mindössze a 19. ember, aki a becsapódás feletti emeletekről megmenekült. Arról is beszélt, hogy a vőlegénye (későbbi változatokban a férje), Dave az északi toronyban halt meg, ő maga pedig sok másik túlélőhöz hasonlóan Welles Crowthernek köszönheti az életét. A média mellett konferenciákon is előadott, 2005-ben pedig túrákat vezetett az áldozatok tiszteletére létrehozott látogatóközpontban. A WTCSN élén őt követő elnök később azt mondta, semmi okuk nem volt kételkedni Head történetében, annyira valósághű volt. Még egy csúnya sérülés is volt a karján, amely égési sebnek tűnt.

A nem létező túlélő

Head végül 2007-ben bukott le, amikor a New York Times 9/11 évfordulója alkalmából megpróbált utánajárni a történetének. Először az derült ki, hogy az állításával ellentétben se a Harvardon, se a Stanfordon nem végzett ilyen nevű nő. Aztán jött sorban a többi leleplezés: a Merrill Lynch nevű pénzügyi cégnél sem dolgozott a World Trade Centerben, és a vőlegényeként/férjeként hivatkozott férfi családja sem hallott még róla. Innentől kezdve már interjúkat sem akart adni a korábbi lelkes médiaszereplő. A WTCSN végül kizárta soraiból.

Végül kiderült: Head nemcsak hogy az ikertornyokban nem volt ott a támadás napján, de még csak az országban sem. A Vanguardia nevű barcelonai lap írta meg, hogy a tragédia idején a helyi ESADE Üzleti Iskolában tanult (egészen 2002-ig), ahol egyébként évekkel korábban azt mondta a társainak a karján látható sérülésről, hogy autó-, illetve lovasbalesetben szerezte. Azt is mesélte nekik, hogy majd New Yorkban szeretne dolgozni. Ez az egy dolog biztosan igaz is volt, és mint láttuk, sikerült is neki. Életében először 2003-ban, vagyis két évvel a tragédia után járt az Egyesült Államokban.

Head későbbi életéről nem sokat tudni. 2008-ban felröppent a hír, hogy öngyilkos lett, de erről aztán kiderült, hogy szintén nem igaz. 2012-ben készült a történetéről egy könyv, abból meg egy dokumentumfilm, A nő, aki ott se volt címmel. A barcelonai munkaadója, amikor megismerte a most 43 éves nő történetét, kirúgta a cégtől.

Az égbekiáltó szélhámosság ellenére Head története nem fekete-fehér. A WTCSN ugyanis nem csak egy amolyan kibeszélőcsoport volt, ők képviselték a túlélők érdekeit, például támogatást is gyűjtöttek nekik. Head pedig sikeresen lobbizott a szervezetnek, növelte az elismertségüket, sőt konkrét eredményeket is elért, és mindezért nemhogy nem kapott egy centet se, de ő maga is pénzadománnyal segítette a hálózatot.

Ne maradjon le semmiről!