Megtorpan a merevlemez, ha rákiabálnak

2016.09.15. 07:02

Próbált már úgy dolgozni, hogy közben közvetlen közelről ordibáltak a fülébe? Nehezebben koncentrálna a munkára, ugye? Akkor biztosan nem csodálkozik azon, hogy a merevlemezek is hirtelen megtorpannak, amikor rájuk kiabál a rendszergazda, például ezen a videón:

A különbség, hogy ön valószínűleg megijed vagy megsértődik, ha a főnöke ordibálni kezd a fülébe, a merevlemezt viszont inkább az erős hang által gerjesztett rezgések zavarják, de azok nagyon.

A nevük által sugallt stabilitással ellentétben a merevlemezek ugyanis rendkívül érzékenyek. Ahogy egy lemezjátszó is ugrik egyet, ha meglökjük, ugyanúgy a merevlemez is megtorpan külső behatásra, csak neki ehhez sokkal kisebb erő, akár mikrorezgések is elegendők. ( Ez az előnye az épp elterjedőben lévő SSD-knek, mert azokban nincsenek mozgó részek, így az apró rezgéseknek sincs mit megzavarni.)

Egy ilyen zökkenéstől hirtelen megugrik a látens idő vagy látencia (latency), vagyis az a holtidő, amennyit várni kell a merevlemezre, hogy elvégezze egy parancs végrehajtásához szükséges írás-olvasást. (Ez látható a videóban szereplő szoftver kicsúcsosodó grafikonján.) A nagy cégek adatközpontjaiban ezért figyelnek is arra, hogy tompítsák ezeket a hatásokat a munkatársak ordibálásának betiltásával speciális merevlemezállványokkal és szigetelésekkel, amelyek elzárják vagy elnyelik a rezgéseket.

lemez

Kicsit csalóka a videó, mert szabad füllel úgy hangzik, mintha az adatközpont óriási hangzavara már alapból legalább ekkora terhelést jelentene, de valójában az ordítás sokkal hangosabb, pláne közvetlen közelről. Volt, aki le is mérte, pontosan mennyivel: egy adatközpont alapzajánál négyszer nagyobb hangerőt produkált az emberi kiáltás.

A videón ordibáló úriember egyébként nem egy unatkozó rendszergazda, hanem Brendan Gregg, aki egy legendás ausztrál rendszermérnök, a számítógépes rendszerek monitorozásának és teljesítményelemzésének egyik úttörője. Ma a Netflixnél dolgozik azon, hogy minél stabilabban működjön az eszméletlen adatmennyiség tárolása és továbbítása, vagyis a netes filmezés.

Ne maradjon le semmiről!