Képzelet nélkül is élnek emberek

2016.09.17. 10:08

Zárja le a szemét és képzelje el annak az arcát, akit a legjobban szeret: milyen színű a szeme, milyen hosszú a haja, arcának minden egyes részletét. Sikerült? Nos, nem mindenki képes erre.

Vannak emberek, akik nem tudják felidézni például a gyerekeik arcát, a nyári tengerparti nyaralást, semmit. A jelenséget aphantasiának hívják, amely a görög fantázia szóból és egy fosztóképzőből ered. Már 1880-ban tudták, hogy létezik ilyen állapot, Francis Galton angol polihisztor írt róla. De nem nagyon kutatták a jelenséget egészen mostanáig.

Az aphantasia 2015-ben került megint elő, amikor Adam Zeman, az Exeteri Egyetem kutatója 21 olyan embert vizsgált meg, akik nem tudtak elképzelni semmit, amikor lecsukták a szemüket. Néhányan közülük álmukban láttak képeket, ugyanúgy, mint a többi ember, de ébren képtelen volt erre. A vizsgálatban szereplők közül néhányan arról számolnak be, hogy véletlenszerűen felvillannak képek a szemük előtt, de szándékosan semmit nem tudnak felidézni.

A BBC-nek Phil, egy 42 éves fotós nyilatkozott állapotáról. Ő azt mondta, hogy amikor becsukja a szemét csak a szemhéjának feketeségét látja belülről, semmi mást. Amikor megpróbálja maga elé képzelni felesége arcát, akkor az arcok, mint ideák jutnak az eszébe, de nem egy igazi képzelt kép. Tudja, hogyan néz ki egy arc, csak egyszerűen nem látja. Sokáig nem is tudta, hogy más, mint a többi ember – amikor azt mondták neki, hogy képzeljen el valamit vagy számolja a bárányokat, azt hitte, hogy csak képletesen értették.

Az aphantasiában szenvedőknek általában rossz a memóriájuk, nehezen találják meg autójukat áruházak parkolóiban, mert nem tudják lefotózni (képletesen persze) agyukkal a képet. Cserébe általában jók az absztrakt, nem vizualitáson alapuló tudományokban, mint geometria, vagy jobban meg tudják különböztetni a hangokat egymástól. 

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM