12 pár selyemharisnyán múlt a D-nap sikere

2016.09.30. 07:08
Juan Pujol Garcia, vagyis Garbo ügynöké a XX. század talán legelképesztőbb kémtörténete. A semmiből német kémmé, majd angol kettős ügynökké lett férfi munkáján múlt a normandiai partraszállás, a D-nap sikere. Most kiderült, csak egy hajszálon múlt, hogy a pacifista szuperkém hazaköltözzön Spanyolországba, a felesége ugyanis utálta Londont.

Korábban írtunk róla, hogy mentette meg a második világháborúban a szövetségesek erőit egy spanyol kém, Juan Pujol Garcia, azaz Garbo ügynök. A regénybe illő kémsztori csúcspontja a D-nap volt: Garbo tehetségére hagyatkozva a brit hírszerzés egy egész kitalált hadsereget adott be a németeknek. Hitler csapatai így nem Normandiában, hanem Calais-nál várták a szövetségesek partraszállását. A normandiai partraszállás, azaz a D-nap végül a legfontosabb fordulópont lett a háborúban.

Az Independent most egy mellékszálat is felgöngyölített: kiderült, hogy a spanyolok által a világ megmentőjének kikiáltott Garbo ügynök projektjének sikere majdnem elbukott egy apróságon: a felesége nagyon rosszul viselte Angliát.

Juan Pujol Garcia
Juan Pujol Garcia

Mrs. Garbo, valódi nevén Araceli Gonzalez de Pujol akkor hagyta el először az Ibériai-félszigetet, amikor 1942-ben férje munkája miatt Londonba költöztek. A brit főváros egyáltalán nem tetszett neki:

Nem beszélt angolul, hiányzott neki az édesanyja és utálta az angol konyhát.

A fennmaradt levelek szerint azon aggódott, hogy sok túl sok tésztát és krumplit kell majd ennie és nem jut majd elég halhoz. Mrs. Garbo hangulata befolyásolhatta Garbo ügynök munkáját is, ezért idővel a panaszokra az MI5 is felfigyelt. Féltek, hogy Mrs. Garbo haza akar költözni az édesanyjához vagy elmegy a spanyol nagykövetségre, és fény derül a világháború legnagyobb titkosszolgálati akciójának részleteire. 

A Selyemharisnya-küldetés

Ezért aztán egy ügynököt csak azért rendeltek Lisszabonba, hogy 12 pár selyemharisnyát szerezzen Mrs. Garbonak. A selyem akkoriban ritka kincsnek számított, kedveskedni akartak vele a spanyol kém feleségének. Méret tekintetében egy másik kolléga feleségét vették alapul, de azt is meghagyták a megbíztott ügynöknek, hogy ha nem találna olyat, akkor bármilyen kisméretű harisnya megteszi. A küldetés dicsőséges sikeréről az MI5 által a titkosügynökségnek, az MI6-nek tett jelentésből tudunk, amit most a Nemzeti Archívum őriz, Mrs. Garbo pedig a jelentések szerint "el volt ragadtatva".

Hazudott, hogy hazudhasson

Ez azonban csak rövid ideig csillapította a kedélyeket, és a főleg angol ügynökökből álló (és angol feleségekhez jobban értő) hírszerzés kezdett kifogyni az ötletekből, hogy tartsák Londonban a spanyol párt. Egy különösen tüzes veszekedés után, mikor Mrs. Garbo közölte, hogy 

inkább meghal, mint hogy még egy napot Angliában éljen

Garbo ügynöknek szuperkémhez méltó ötlete támadt: mondják azt a feleségének, hogy felmentették a szolgálat alól, és erre annyira heves dühvel reagált, hogy letartóztatták. Így is lett. Felesége a hír hallatára ugyan sok könnyet hullatott, de Garbo ügynök így részt tudott venni a háború legnagyobb tisztkosszolgálati akciójában, és lényegében biztosította a szövetségesek győzelmét a II. világháborúban.

Az elkötelezett antifasiszta Juan Pujol Garcia karrierje ezután még pár elképesztő fordulatot vett: 1944-ben még megkapta Hitlertől a Vaskeresztet, a háború után viszont már saját halálát kellett eljátszania, hogy megmeneküljön a németek bosszújától. A D-nap sikere viszont Garboék házasságának végét is jelentette: a pár a háború után elvált. Garbo ügynök később újra házzasságot kötött, és végül 1988-ban, Venezuelában, hunyt el 76 éves korában.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM