A hal, amitől jobban be lehet tépni, mint az LSD-től

2016.10.23. 07:37

Salema, aranycsíkos tengeri durbincs, vagy Sarpa Salpa (ez arabul van, és annyit tesz: a hal, ami álmokat csinál) – ez a Földközi-tengerben, és az Atlanti-óceán afrikai partjainak vizeiben honos hal a hatvanas évek óta visszajáró szereplője a híreknek az állítólagos hallucinogén hatása miatt (de már római kori feljegyzések is vannak arról, hogy drogként fogyasztották). A halat a 2000-es évek közepén kezdték el komolyabban is megvizsgálni a tudósok, és elég zavarbaejtő eredményre jutottak: ugyan több, dokumentált esetet is feljegyeztek, amikor a hal megevése LSD-triphez hasonló hatást váltott ki, még nem sikerült megfejteni, hogy ez pontosan mitől van, mikor jön létre, és mikor nem.

A Clinical Toxicology tudományos szakfolyóirat 2006-os  cikke  két ilyen esetet ír le részletesen, mindkettő a francia Riviérán történt, egymástól függetlenül. A halat a gyanútlan áldozatok sütve fogyasztották, egyébként megbízható éttermekben, a hatás eleinte szédülés és hányinger, majd pár óra múlva hirtelen beütő hallucinációk voltak. És nem a kellemes fajta: sikoltozó emberekről, ordító állatokról, óriás madarakról ízeltlábúakról számoltak be az alanyok, majd éjszaka borzasztó rémálmokról. A hatás másfél-két napon át tartott. Na de ha ez a hal aránylag sűrűn előfordul partmenti vizekben, miért ilyen ritka, hogy drogként működik?

Egy 2012-es tanulmány arra jutott, hogy nem maga a hal a hallucinogén, hanem az egyik fontos táplálékául szolgáló Posidonia oceanica nevű hínár (más kutatások aztán egyes plankton- és algafajokat kevertek gyanúba). Ki is mutattak egy, a felépítésében és a hatásmechanizmusában az LSD-re erősen hasonlító anyagot a hínárban, és az azt nagy mennyiségben fogyasztó halban is, ami a központi idegrendszerre hat, nem halálos, de erős méreganyag. Egy másik kutatás a DMT nevű pszichoaktív anyaggal (az éppen trendi divatdrognak számító ajahuaszka hatóanyaga) hozta összefüggésbe a halat.

Annyit sikerült még kideríteni, hogy a halakban ősszel a legnagyobb a méreg mennyisége, és az a fejhúsban koncentrálódik, amit általában nem szokás megenni. Az is kiderült, hogy a hagyományos főzési módszerek nem pusztítják el a drogot. Így tulajdonképpen orosz rulett minden halvacsora, szerencse, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy aránylag ritkán van annyira tele a Sarpa Salpa droggal, az is betépjen tőle, aki megeszi.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM