Tiltja a judaizmus a leszbikusságot?

2016.12.20. 06:59

A homoszexualitástól zsigerileg undorodókról gyakran kiderül, hogy amatőr Biblia-szakértők, és a több ezer éves papírokra hivatkozva állítják, hogy a homoszexualitás undorító, természetellenes dolog, hát a Szentírásban is benne van, és ez a kereszténység vége. Ha ilyenkor pontos forrásmegjelölést kérünk, az illetők általában elbizonytalanodnak. Kötelességünknek érezzük kisegíteni az önjelölt erkölcsrendészeket: a homoszexualitást elítélő mondat a Leviták könyvében (20:13) olvasható:

Ha valaki férfival hál együtt, úgy, ahogy asszonnyal szoktak együtt hálni, ez utálatosság, amelyben mindketten részesek, ezért meg kell halniuk, vérük visszahull rájuk.

A vonatkozó rész a Tórában (Mózes öt könyvében) olvasható a Bibliában, vagyis az Ószövetségben, ami nem a kereszténység, hanem a judaizmus alapdokumentuma. Vagyis a férfiak közötti szex tilalmát csak a zsidóknak kell szó szerint venniük – már ha akarják.

De mi a helyzet a nőkkel? Róluk mit ír a Biblia?

Az a helyzet, hogy semmit. Senki nem tudja, hogy a leszbikus szexet miért nem említi a Biblia, csak spekulációk vannak. Egyesek szerint a régi időkben a szexualitás fogalmát ahhoz kötötték, hogy az jár-e sperma kibocsátásával a férfi részéről.

Mások azzal érvelnek, hogy a bibliai időkben nem létezett szexuális vonzalom a nők között. A női homoszexualitásról csak feltételezik, hogy az már Mózes idején, az akkori Görögországban is létezhetett – az azonos neműek közti vonzalom abban a közegben és abban a korban elfogadott volt –, de a kor fennmaradt dokumentumait kizárólag férfiak írták, és ők tabuként kezelték a nők közti szexet. Persze, ott volt Szapphó, aki ugyan még bőven az ókorban élt, de nagyjából ezer évvel Mózes után született.

A harmadik értelmezés szerint a leszbikus szexet azért nem említi külön a Biblia, mert az ősi törvények ugyan férfiakat említenek, de a nőkre is automatikusan ugyanazok a szabályok vonatkoztak.

Hát akkor a nőknek szabad egymással szexelniük, csak a férfiaknak nem? Nem. Az izraeli rabbik többsége is elítéli a leszbikus szexet, ugyancsak a Leviták könyvére hivatkozva (18:3):

Ne viselkedjetek úgy, ahogy Egyiptomban szokás, ahol laktatok, és ne viselkedjetek úgy, ahogy Kánaán földjén szokás, ahova vezetlek benneteket. Ne kövessétek azok életmódját.

A bibliaértelmezésekkel és vallási életmód-tanácsadással is foglalkozó Talmud tiltja a női nemi szervek összedörzsölését, ugyanis nem egyértelmű, hogy a nők, akik ezt csinálják, jogosultak-e arra, hogy hozzámenjenek a papság tagjaihoz. Ugyanis vitatott, hogy az ilyen nők még szüzeknek számítanak-e, vagy szajhának.

A talmudi jog mindenesetre megengedőbb a leszbikus szexszel, mint a férfiak közti testi szerelemmel szemben: nem halállal, hanem korbácsolással büntetnék őket.