Minek bankautomata az Antarktiszra?

2017.01.08. 08:27

Nincs a világnak olyan egzotikus csücske, ahol ne lennének bankautomaták. Jó, a diktatúrák civilizációtól elzárt régióiban, vagy azok a csendes-óceáni szigetcsoportokon, ahol még mindig a fehérek által hátrahagyott színes üvegcserép a konvertibilis valuta, előfordulhat, hogy nem tudunk pénzt felvenni. De mivel a Vatikánban is van latin nyelvű bankautomata, csak természetes, hogy a Déli-sarkra is jutott belőlük. Sőt, egyszerre kettő!

Hallottak már a McMurdo Állomásról? A NASA által 1956-ban alapított kutatóközpont az Antarktisz legnépesebb települése. Nincsenek sokan, az átlagos lélekszám 250 és 1000 között ingadozik. De egy ekkora település már támaszt bizonyos igényeket, az igényekért pedig ellenértéket várnak el, az ellenértékhez, vagyis a pénzhez pedig bankautomatákból lehet hozzájutni, nem? De. A Wells Fargo Bank is így gondolta, amikor két automatát telepített, a McMurdo Állomásra.

Ne maradjon le semmiről!

A két ATM még a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a világ legdélebbi pontján található bankautomaták. Sőt, az egész kontinensen nincs is belőlük több! De ha belegondolunk, a Wells Fargónak ez jó reklám, ráadásul viszonylag olcsón megússzák. A gépekből felvehető pénzt a helyiek az állomáson költhetik el, ahol az üzletek a bankba teszik a befolyó készpénzt, a bank meg az automatába. Kész perpeetum mobile. Csupán a gépek karbantartásával kell foglalkozni, de azt egy technikus megoldja, aki kétévente ellátogat a településre.

Talán érdekesnek tűnhet, hogy a két automatát – a kontinens mindkét automatáját! – ennyire közel helyezték egymáshoz. Ennek az az oka, hogy egyszerre csak az egyik működik. David Parker, a Wells Fargo ATM Banking alelnöke elmagyarázta, hogy az egyik gép mindig donorként funkcionál: ha a bekapcsolt automata bedöglene, a szomszédos társából lehet kiszerelni a pótalkatrészeket.