Háromezer életet követelt a legkorábbi szerzői jogi vita

2017.02.12. 07:38

A világ egyik legrégebbi szerzői jogi vitája időszámításunk szerint 560-ban robbant ki Írországban. A vita tárgya egy zsoltároskönyv, a ma is létező Cathach volt. Ezt a könyvet a legrégebbi, máig fennmaradt könyvnek tartják és Szent Kolumbához kötik.

Szent Kolumba bencés apát volt, Derry védőszentje lett sikeres térítőmunkája miatt. A szerzetes előkelő családból származott, teológiai tanulmányait a Clonard kolostorban folytatta. Életének nagy részét kéziratok másolásának szentelte, állítólag több mint háromszáz kéziratot másolt le.

Pont ebből történt a baj is, az első szerzői jogi vita. Kolumba ugyanis a Clonard kolostorban Szent Finnian tanítványa volt, aki kölcsönadott neki egy zsoltároskönyvet. A legenda szerint Kolumba egy éjjel misztikus fények által hajtva lemásolta magának az egész könyvet. Ez azonban nem tetszett Finniannek és az eredetit és a másolatot is magának követelte. Azzal indokolta, hogy mindkettőnek ő a jogos tulajdonosa.

Kolumba azonban nem így látta, nem volt hajlandó odaadni a másolatot. Finnian Diarmait mac Cerbaill királyhoz fordult, aki neki adott igazat. "Minden borjú a tehenéhez tartozik, ezért minden másolat a könyvéhez tartozik" felkiáltással arra utasította Kolumbát, adja át a másolatot.

Ne maradjon le semmiről!

Kolumba azonban tovább lázadt, annyira biztos volt igazában, hogy felkelést szított a király ellen. Voltak jópáran akkoriban, akiknek politikai ellentéteik voltak Diarmait királlyal, őket könnyű volt rávenni a harcra. A felek 561-ben csaptak össze Cul Dreimhne mellett, ahol összesen háromezren haltak meg. A csatát a Könyv csatájának is nevezik. A két szerzetes persze nem vett részt a harcokban, ha az imát nem tekintjük ennek. Nem teljesen tiszta, hogy ki nyerte a csatát, de mivel utána Kolumbát büntették meg, így valószínű, hogy a király diadalmaskodott.

Kolumbát kiátkozással fenyegették a miatta meghalt emberekért, de Szent Brendan Birr apátja megmentette őt. Rávette a bíróságot, hogy száműzetésre változtassák a büntetést. A legenda szerint Kolumbának ugyanannyi embert kellett megtérítenie, ahányan meghaltak a csatában.

Kolumba tizenkét társával Skóciába ment, kolostort alapított és hittérítésbe fogott. Itt számos kalandba keveredett, az egyikben még a Loch Ness-i szörnnyel is összetűzésbe kerül. Kolumba állítólag a kereszt jelét mutatta Nessie-nek, amikor az előbukkant a tóból, mire a szörny gyorsan visszabukott a vízbe és eltűnt.

Kolumba csak egyszer tért vissza Írországba, 597-be Skóciában halt meg. A Cathach nevű másolatot, amely a baj okozta, most múzeumban állították ki.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM