Japán megpróbálta lebombázni az Egyesült Államokat

2017.04.03. 06:48

Hogy milyen eredményeket hozott, amikor az Egyesült Államok a második világháborúban úgy döntött, hogy lebombázza Japánt, azt mindannyian tudjuk. Azt, hogy mi történt, amikor Japán próbálta lebombázni Amerikát, már kevesebben. Az egyik történet egy tömegpusztító fegyver első bevetéséről szólt, ami lezárt egy háborút, a másik meg egy félresikerült kísérletről.

Japanese war balloon - NARA - 285263.tif
Fotó: Wikipedia

Néhány hónappal azelőtt, hogy az USA atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira, a japánok is megtervezték a maguk terrorbombázását. A háború utolsó szakaszában jártak; Amerika a Pearl Harbor-i bombázás után három évvel már megfordította az erőviszonyokat a csendes-óceáni hadszíntéren.

De ekkor Japán bombát dobott Oregonra.

Valószínűleg ez volt a világtörténelem legkisebb hatékonysággal végrehajtott bombatámadása. Egy vasárnapi iskolai tanító, a férje és öt gyerek Klamath Falls közelében piknikre indult. A dél-oregoni Mail Tribune cikke szerint a tanár, a gyermekét váró Elyse Mitchell megállt a kocsijukkal. Az asszony úgy száz méterre lehetett a kocsitól, amikor kiáltozni kezdett a férjének: „Nézd csak, drágám, mit találtam!”

Egy iszonyú robbanást hallottunk. Csak úgy röpültek az ágak, a fákról leszakadtak a levelek, törött gallyak potyogtak, és mindent belepett a por.

– összegezte a történteket az egyik szemtanú, Richard Barnhouse.

Japán hőlégbomba
Japán hőlégbomba
Fotó: Wikipedia

Mitchell és meg nem született gyermeke, valamint négy tinédzser – Sherman Shoemaker, Dick Patzke, Jay Gifford és Edward Engen – azonnal meghaltak a robbanásban. A második világháborúban ők voltak az egyetlen áldozatok az Egyesült Államok területén.

A társaságot egy japán Fu–Go robbantotta fel, ami egy légballonra erősített bomba volt. A japánok végső elkeseredésükben úgy döntöttek, hogy ilyenekkel fogják beteríteni az Egyesült Államokat. A tervvel Szuejosi Kuszaba, a kutatási laboratórium tisztje állt elő. A katonai szakértők becslése szerint a léggömbök az erős téli futóáramlatok (jetstream) erejét kihasználva három nap alatt eljuthatnak a 8000 kilométerre fekvő Egyesült Államokba a Csendes-óceán fölött. Tulajdonképpen ez volt a világ első, rendszerbe állított interkontinentális fegyverrendszere.

A 9 méter átmérőjű, gumival bevont, 170 kilogrammos selyem léggömbökbe 530 köbméter gázt pumpáltak. Ezek vagy 15 kilogrammos, nagy rombolóerejű, TNT alapú bombákat, vagy 5-12 kilogrammos termit gyújtóbombákat szállítottak. Nagy mennyiségben ezek óriási károkat okozhattak, ha célba érnek. De nem értek célba. 1944 novembere és 1945 áprilisa között a Japán Császári Hadsereg több mint 9000 Fu–Go ballont indított az Egyesült Államok felé, de alig 345 érte el Amerika partjait. Mexikóban, Coloradóban, Alaszkában, Kanadában és még a nyugati, vagyis Japán felőli parttól jó messze levő Texasban is találtak belőlük, de komolyabb károkat nem okoztak. A felrobbant töltetek ugyan kisebb pusztítást végeztek néhány létesítményben, de az egyetlen halálos kimenetelű eset az oregoni volt.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM