Hogyan kell rendesen hot dogot enni?

2017.06.27. 06:18

Hogy kell hot dogot enni? Ahogy jólesik – lehetne rávágni, mert tényleg, hot dogot mindenhol lehet kapni Aucklandtól Anchorage-ig, és nagyjából mindenhol ugyanannyi a trükkje: egy kolbászkát vagy virslit egy darab buciba fognak, valamilyen szószt nyomnak rá, és kész. Nem kell ehhez Emily Post.

De azért belátják, ugye, hogy van különbség egy tradicionális japán teaszertartás teája, meg aköz ött a százforintos filteres vacak között, amit két hólapátoló közmunkás dönt magába halálra fagyás ellen? Hát a hot doggal is ugyanígy van. Bármilyen egyszerű és lenézett street food ez, ha nagyon jót szeretnénk belőle, minimum Németországig kell utaznunk, ahol elég fejlett a kolbász- és káposztakultúra.

A hot dog először a briteknél terjedt el, még az 1860-as években, amikor megjelent egy dog-in-a-bag nevű virsli a boltokban. Ekkoriban kezdték el a főtt virslit kenyérszeletek közé szorítva árulni az utcán. A dog-in-a-bag népszerűsége is ekkortájt volt a tetőfokán, így elég volt az árusító bódékra kiírni, hogy hot dogs, ennyiből is mindenki megértette, hogy virslit árulnak.

A hotdogfogyasztás szabályzatát nem a britek, hanem az amerikaiak fektették le. Nekik külön etikai bizottságuk is van, ami ezzel foglalkozik: a National Hot Dog and Sausage Council, vagyis a Nemzeti Hot Dog és Kolbász Terméktanács. Az ő álláspontjuk szerint ezt lehet megtenni egy hot doggal:

  1. A hot dogot tálaljuk szezámmagos vagy sima buciban. A szárított paradicsomos és bazsalikomos bucik nem jók.
  2. A szabályos hotdog-töltés sorrendje: először a kolbászt tesszük a buciba, ezután jönnek a nedves fűszerek – például mustár és a chili –, majd az ízesítők, mint a hagyma és a savanyú káposzta. Csak ezután kerülhet rá aprított sajt, esetleg fűszerek, mint bors vagy zellersó.
  3. A szószokat a virslire vagy kolbászra tegyük, ne a bucira. A buciba közvetlenül a virsli kerül, azt öltöztetjük sült zöldségekkel és szószokkal.
  4. Sose tegyünk kecsapot a hot dogra, ha elmúltunk 18 évesek. Chicagóban ez főbenjáró bűnnek számít, legalább akkora bunkóság, mint nálunk sörrel koccintani (bár annak nincs sok alapja).
  5. Papírtálcán szervírozzuk az ételt. Közönséges tányérra lehet tenni tálalás előtt, de ne a legelegánsabb kínai porcelánra.
  6. A hot dogot kézbe fogva együk. Evőeszközt használni tilos.
  7. A bucik nem érinthetnek edényt, kizárólag akkor, amikor a maradék péksüteménnyel kitunkoljuk a lecsöpögő szószokat. Nem ejtünk foglyokat, nem hagyunk bucidarabokat.
  8. A közmegegyezés szerint egy hot dogot öt harapással illik elpusztítani. Az 1 láb (30,48 centiméter) hosszú különlegességeknél 7 harapás az elfogadott. Ne féljünk zabálni.
  9. Ne igyunk bort a hot doghoz, csak sört, szénsavas üdítőt, limonádét vagy jeges teát.
  10. Hot dogot mindig lehet enni.

Jó étvágyat kívánunk.

Források:

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM