Az ön lábán is kétszáz gombafaj lakik

2017.07.10. 07:06

A lábgombásodás olyasmi, amire mindenki undorodva gondol, és szeretné vagy elkerülni, vagy minél gyorsabban megszabadulni tőle. Ez érthető is, de azért nem árt tudni, hogy amikor azt mondjuk, “gombás a lábam”, valójában csak arra gondolunk, hogy egészségtelen mértékben elszaporodtak azok a gombák, amelyek egyébként rendes körülmények között is a lábunkon éldegélnek.

Sőt nem is csak a lábunkon. Az első testgomba-feltérképező tanulmány a Nature szaklapban jelent meg 2013-ban. Ebben amerikai kutatók a rajtunk élő különböző gombafajokat vették számba. Tíz felnőtt testének 14 területét vizsgálták meg, hogy képen kapjanak egy egészséges ember gombaháztartásáról.

Gombák sok testrészünkön találhatók, de úgy tűnik, messze a legkedveltebb lakóhelyük a láb. Ezen belül is a sarok, a lábkörmök és a lábujjak köze bizonyult népszerűnek, ezeken a helyeken ebben a sorrendben 80, 60 és 40 különféle faj él, vagyis összesen majdnem kétszázféle lábgombával élünk alapesetben.

Kedvelt lakóhely még a tenyér, az alkar és a könyökhajlat is, bár errefelé már csak 18-32 fajt találtak. A fej és a törzs különböző területein viszont mindössze 2-10 fajta gomba árválkodik a vizsgálat szerint.

A gombaszakértők szerint mindezzel nincs is semmi gond, rendesen működő immunrendszer mellett a különböző fajok vígan elvannak egymás mellett. Probléma abból adódhat, ha a szervezet ellenállása legyengül, vagy ha felborul az egyensúly, és egy-egy gombafaj túlságosan elszaporodik, esetleg másoktól szedünk össze a szervezetünknek ismeretlen típusokat.