Ha nincs más, nyugodtan megehetjük a kutyakaját

2017.08.24. 06:10 Módosítva: 2017.08.24. 06:10

Amikor arról van szó, hogy meg lehet-e enni a házi kedvencek ételeit, akkor fontos, hogy jól tegyük fel a kérdést. Például egy tengerimalac répából, uborkából és almából álló étrendjével sokan ki lennének békülve, illetve a kutya sem húzza a száját, ha bélszín a menü. Ellenben aligha rágcsálna bárki is filmnézés közben egy kis kutyakekszet vagy olyan családi kiszerelésű kutyakajakonzervet amit még a kutyának sem adunk oda szívesen. Viszont, ha nagyon nincs más, akkor többnyire simán meg lehet enni a háziállatok ételeit, még ha nem is feltétlenül finomak.

A kutyák és macskák már nagyon régóta az emberi élet részei. Előbbieket 19-32 ezer évvel, utóbbiakat 3-10 ezer évvel ezelőtt háziasítottuk. Ez elég volt ahhoz, hogy – a kutyáknak drasztikusabban, a macskáknak kevésbé – módosuljon az alapvetően hús alapú étrendjük.

Ezzel együtt a házi kedvencek ételei azért többnyire hús alapúak (még ha sok növényi eredetű összetevő is van bennük), bár alapvetően eltérnek az emberi diétától. A kutyák számára például arányaiban több zsír szükséges, mint számunkra, hisz ez az ő elsődleges energiaforrásuk, miközben maguktól képesek C-vitamint termelni, így azt nem a táplálékukból szerzik be.

A macskákkal kicsit problémásabb a dolog, mert ők nem tudnak a kutyákhoz és hozzánk hasonlóan taurint – nem fehérjeépítő aminosavat – termelni, nekik ehhez húst kell fogyasztaniuk, illetve több A- és C-vitaminra van szükségük. Ezért nem annyira optimális a számukra a legtöbb száraz eledel, ami többnyire növényi fehérjéket tartalmaz.

Összegezve tehát, bár nem az emberi diétát figyelembe véve készülnek a macska- és kutyaételek, nem valami guszták és finomak, de sok hús – csirke, marha, disznó – és növényi eredetű fehérje van bennük. Ezzel az emberi gyomor képes megbirkózni.

Persze azt fontos kiemelni, hogy bár alapvetően nem árt nekünk sem a jó, sem a rossz minőségű, sem a száraz, sem a nedves kutya/macskaeledel, de ahogy fentebb is írtuk, nem ránk szabták. A macskáknak például sok állati eredetű A vitaminra van szüksége, amit mi leginkább növényekből szerzünk be. Ezért például a sok macskakaja miatti A vitamin-túltengés komoly egészségügyi problémákat okozhat, szóval ne szokjunk rá.