A legrosszabb kamikaze-pilótát kilenc öngyilkos küldetés után inkább kivégezték

GettyImages-3271918
2017.08.31. 05:09

Megvan Douglas Adams híres jelenete a kamikaze pilótáról, akit 19 sikertelen öngyilkos bevetés után kérdőre von a felettese, hogy miért él még? Magyar nyelven a legendás Holló Színház tette ismertté a kilencvenes években, de Galla Miklósék verziója nincs fenn a YouTube-on, szóval hallgassuk meg az eredetit, ahogy a BBC-ben elhangzott annak idején:

A vicc a vicc mögött az, hogy mindez majdnem teljesen így megtörtént a valóságban is (a végső poéntól eltekintve természetesen, amiből kiderül, hogy hősünk a szárazföld felett keresi az ellenséges hajókat, és a háborúnak már 32 éve vége).

A második világháború hírhedt japán öngyilkos pilótáit, a kamikazékat rengeteg legenda övezi: az amerikaiak rettegték őket, a japánok pedig egyfajta modern szamurájként tekintettek rájuk, akik az életüket adják a hazáért és a császár dicsőségéért.

Pedig valójában a kamikaze nem valami végső csodafegyver volt, sokkal inkább az elkeseredettség szülte kényszermegoldás. 1942 végére ugyanis, amikor a midwayi csata után megfordult a hadiszerencse a csendes-óceáni hadszíntéren, és a japánok elkezdtek visszaszorulni, egyszerűen elfogytak a légierő pilótái. Volt olyan légicsata, amikor a japánok több pilótát veszítettek, mint amennyit még a háború előtti időkben egy teljes év alatt kiképeztek. Emiatt egyre több tapasztalatlan pilótát kellett harcba küldeniük, jellemzően elavult gépeket vezetve, akik persze egyre tragikusabb végkimenetelű csatákba kényszerültek.

Az öngyilkos pilóták ötletét Onisi Takidzsiro, a japán flotta admirálisa vetette fel, és meg is kapta a katonai vezetéstől az engedélyt a speciális osztag felállítására, egy feltétellel: csak önkénteseket toborozhat. A pilóták így túlnyomórészt nagyon fiatal katonák voltak, akikből aztán brutális kiképzés faragott igazi kamikazét. Megtanulták, hová kell becsapódni egy hadihajón, hogy a lehető legnagyobb pusztítást végezzék (a hajóhíd és a kémények környékére), és hogy az öngyilkos zuhanórepülés közben sem szabad becsukni a szemet, mert az az utolsó pillanatban is elronthatja a célzást. Viszont legalább ilyen fontos volt, hogy a kamikaze nem pazarolja el a saját életét és a gépét: ha nem biztos a találatban, inkább forduljon vissza. A feljegyzések szerint volt olyan pilóta, aki kilenc öngyilkos küldetésről tért haza élve, és végül kivégezték, mert a felettesei azt gyanították, hogy gyávaság van a háttérben, nem az erőforrások optimalizálása a végső győzelem érdekében.

A kamikaze támadások egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem voltak olyan félelmetesen eredményesek vagy hatékonyak: az amerikai légierő statisztikái szerint közel háromezer öngyilkos támadással csupán 34 hadihajót sikerült elsüllyeszteniük a japánoknak, és a kamikazéknak mindössze 14 százaléka találta el a célpontját.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM