A Nike grafikusa aprópénzt kapott a világhíres logóért

2017.12.03. 08:07

A Nike-pipa (eredeti nevén: Swoosh) az egyik legkarakteresebb terméklogó az egész világon. Legalább olyan egyedi, mégis könnyen felismerhető, mint a Coca-Cola kézírásos címkéje, vagy a McDonald's aranyló M betűje. Gondolhatnánk, hogy egy profi marketingesekből álló csapat hosszas kutatómunka és finomítás után állt elő a logó végleges változatával. Mekkorát tévednénk!

Az eredeti Nike-pipát ugyanis egy Carolyn Davidson nevű grafikus tervezte, és csak 35 dollárt kapott érte.

Davidson formatervezést tanult a Portlandi Állami Egyetemen. 1969-ben találkozott Phil Knighttal, aki segédprofesszorként dolgozott az intézményben. Knight alapította meg a Blue Ribbon Sports ruhaipari céget, majd a cég nevét később Nike-ra változtatta. Knight tudta, hogy Davidsonnak pénzre van szüksége, hogy beiratkozhasson egy olajfestmény-kurzusra, így megkérdezte, hogy nem dolgozna-e neki kétdolláros órabérért. Davidson elfogadta az ajánlatot.

Amikor Knight kitalálta, hogy saját maga fog márkás edzőcipőket gyártani és tervezni, megkérte Davidsont, hogy tervezzen neki egy logót – egy olyat, amit a cipők oldalán is megjeleníthet. Magát a márkát Nikéről, a győzelem istennőjéről nevezték el.

Davidson egyéb ügyes-bajos dolgai mellett gyorsan megtervezte a híres pipát, a Nike Swoosh-t. Nem emlékszik rá, hogy pontosan meddig piszmogott a logóval, mindenesetre 17,5 munkaórát számlázott ki Knightnak; így jött össze a 35 dolláros fizetség. Bár Knightnak eleinte nem tetszett a logó, mégis felvarratta a sportcipői oldalára.

A sztori folytatása már ismert: a Nike minden idők legnépszerűbb edzőcipője és sportszermárkája lett. Miután befejezte az iskolát, Davidson is csatlakozott a céghez, és 1975-ig dolgozott a Nike grafikusaként. Később szabadúszóként kereste a kenyerét, csaknem harminc évig.

Bár a Swoosh logó nem hozott azonnali vagyont és elismerést, a vállalat hatalmas partit rendezett Davidson tiszteletére. Ajándékba kapott egy csinos részvénycsomagot – ennek értéke ma nagyjából egymillió dollár lehet –, és egy Swoosh-pipával díszített, aranyból és gyémántból készült gyűrűt. És ez, lássuk be, piszok jó fizetség 17,5 órányi munkáért.

(Creative Market)

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM