Van egy hely a világon, ahol elkövethető a tökéletes gyilkosság

2018.01.16. 05:04

Brian Kalt, a Michigani Állami Egyetem jogászprofesszora 2005-ben írta meg 14 oldalas, A tökéletes bűntény (The Perfect Crime) című cikkét, amiben levezette, hogy a Yellowstone-park Idaho államhoz tartozó részén meg lehet úszni egy bűncselekményt, mivel

ötven mérföldes körzetben egy szövetségi bíróság sincs, ami elítélhetné az elkövetőt.

Kalt 2004-ben, hetekkel az első gyermeke születése előtt a jogi szürkezónák kérdésével foglalkozott. Ekkor szembesült a Yellowstone parkra vonatkozó törvénykezési gyakorlattal, ami elég ijesztő képet festett.

A Yellowstone-park, hasonlóan többi amerikai nemzeti parkhoz, a törvényhozás szempontjából szövetségi (federal) régiónak számít. A park Idaho, Montana és Wyoming állam találkozásánál fekszik, de az amerikai Kongresszus az egész parkot a wyomingi szövetségi bíróság törvénykezési hatálya alá helyezte. Ez az egyetlen szövetségi bíróság az Egyesült Államokban, ami más államokban elkövetett bűncselekmények esetén is intézkedhet.

Kalt alkotmányjogászként tisztában volt vele, hogy az Alkotmány III. cikkelye előírja: a szövetségi törvény hatálya alá eső bűncselekményeket abban az államban kell tárgyalni, ahol elkövették őket. A hatodik alkotmánykiegészítés viszont arról szól, hogy a tárgyalást a bűncselekménynek helyt adó államban, az érintett körzethez tartozó bíróságnak kell tárgyalnia. Azonban

ha valaki a Yellowstone-park Idahóhoz tartozó részén követ el gyilkosságot, lehetetlen esküdtszéket felállítani az ügyében, és a szövetségi törvények értelmében az államnak nincs törvénykezési joga a területen.

A kérdéses terület nagyjából 130 négyzetkilométert fed le; papírforma szerint ekkora területen követhető el büntetlenül egy gyilkosság.

Mielőtt a cikk 2005-ben megjelent a Georgetown Law Journalben, Kalt elküldte azt az Igazságügyi Minisztériumnak, a wyomingi főügyésznek és a Szenátus jogi bizottságának. Remélte, hogy változtatnak a vonatkozó törvényeken; még a törvényjavaslat szövegét is megszövegezte nekik. (Mindössze 3 sor volt.) A jogalkotók azonban nem foglalkoztak a dologgal; a joghézagot a mai napig nem foltozták be.

Kalt ennek ellenére nem ajánlja, hogy bárki itt kövessen el bűntényt, arra számítva, hogy úgyis megússza, mert a dolog nem ilyen egyszerű:

  1. A bűncselekménynek elég súlyosnak kell lennie ahhoz, hogy esküdtszéket hívjanak össze, mert a könnyebb súlyú kihágásokat pénzbüntetéssel vagy rövid idejű elzárással is büntethetik.
  2. A bűncselekményt a parkban, a szürkezónában kell elkövetni; az oda szállított és ott elásott holttestekre a joghézag nem vonatkozik. (Onnantól fogva a bűncselekmény más kategóriába tartozik: ez összeesküvés gyilkosság elkövetésében.)
  3. Az érintett terület teljesen néptelen, még utak sem vezetnek oda, és ez megnehezíti a gyilkosság elkövetését.

Szóval ha valaki túrázni hív bennünket a Yellowstone-parkba, mosolyogjunk kedvesen, de soha ne maradjunk kettesben az illetővel a park idahói területén - különösen akkor ne, ha az a terület távol esik a kitaposott utaktól.

(BBC News | VICE )

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport