Miatta törölték a legmagasabb IQ kategóriáját a Rekordok Könyvéből

2018.05.29. 05:08

Marilyn vos Savant egy Magyarországon szinte teljesen ismeretlen amerikai írónő, tíz könyve jelent meg eddig, és több mint 30 éve fut egy rovata a Parade című magazinban, minden vasárnap. Ezen kívül arról híres, hogy ő a világ valaha volt legokosabb embere, 228-as IQ-val.

Illetve ez azért nem ennyire egyszerű.

Marilyn gyerekkorában a kortársainál jóval okosabb volt, de azért nem csodagyerek, ezért is lepett meg mindenkit, amikor a 10 éves korában kitöltött IQ-tesztje elképesztően magas, 228-as eredményt mutatott. Ez a direkt gyerekek intelligenciájának mérésére specializált Stanford–Binet teszt volt, ami úgy határozza meg a végső pontszámot, hogy az alany valós életkorát hasonlítja össze a teszteredmények által sugallt "mentális életkorral". A 10 éves Marilynt a teszt szerint mentális fejlettségben egy 23 éves felnőttnek felelt meg, a képlet ebből hozta ki az extrém magas értéket.

Később felmerült, hogy a tesztnek egy akkor már rég elavult, 20 éves verzióját töltötte ki, a naprakész változat pedig akkor már 170-nél magasabb értékeket nem tudott mérni. (Azóta egyébként ez a teszt eléggé ki is ment a divatból, manapság a Wechsler-skála a legelterjedtebb az intelligencia mérésére.) Később, már felnőtt korában egy másik IQ-tesztet, a direkt a kiemelkedő intellektus mérésére specializált Mega tesztet is elvégezte, az csak 186-os IQ-t állapított meg. Ettől függetlenül a gyerekkori 228-as eredményével 1986-ban, vagyis harminc évvel a teszt után bekerült a Guinness-féle rekordok könyvébe, amivel egy csapásra híres lett és az amerikai média egy emberként rajongta körül. (Főleg miután férjhez ment Robert Jarvikhoz, az első mesterséges szív fejlesztőjéhez; New York legokosabb párja volt az állandó becenevük az újságokban.) Ekkor kezdett könyveket írni, illetve IQ-tesztek fejlesztésével foglalkozni.

Robert Jarvik és Marilyn vos Savant
Robert Jarvik és Marilyn vos Savant
Fotó: New York Magazine 1989

Bár óriási viták voltak körülötte, vos Savant három kiadáson át szerepelt a rekordok könyvében, mint a legmagasabb IQ tulajdonosa, mígnem 1990-ben a Guinness szerkesztői úgy döntöttek, egyszerűen kiveszik ezt a kategóriát a rekordok közül, mert nem egyértelmű a tesztek megbízhatóságának megítélése, meg úgy általában az emberi intelligencia mérhetősége sem.

Marilyn vos Savant ma 71 éves, továbbra is vezeti a rovatát a Parade magazinban, amiben logikai fejtörőkkel szórakoztatja az olvasóit, és olykor felháborítja a fél tudományos világot azzal, ha a világ legokosabb embere létére hibát ejt (vagy csak úgy tűnik a felületes szemlélő számára, mintha hibázna) egy magyarázatban.

A 228-as eredményét azóta sem döntötte meg senki, semmilyen IQ-teszten.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM