Ha minden almafajtát megkóstolnánk, az több mint negyven évig tartana

2018.10.03. 05:08

Egyen naponta egy almát, és sose kell orvoshoz mennie! – tartja a népi bölcsesség. (Meg az orvostudomány is: a Medical News szerint az alma a tíz legegészségesebb étel között van.) Nem kellett volna megenni az almát, akkor orvosokra se lenne szükség! – replikázhatnánk a vallásos alapigazsággal. De ma már nehéz lenne megmondani, hogy melyik almából evett Ádám és Éva, mielőtt kiűzték őket az Édenkertből – ahogy azt is, hogy nekünk melyikből kéne ennünk, hogy mindig egészségesek maradjunk.

Tucatnyi zöldség és gyümölcs van, amikből csak egyfajta kapható. A kék áfonya, a málna és a brokkoli mindenhol tök egyformák; kukoricából és barackból csak két-háromfajta akad; és szilvából sincs túl sokféle.

De almából? Az almának több mint tizenötezer különböző fajtája létezik.

Csekély az esélye, hogy mindegyikkel találkozhatunk a zöldségesnél, de ha belegondolunk, almából mindig van választék. Körtéből, barackból, dinnyéből és paradicsomból jó, ha két-három fajta van, de almából mindig tucatnyi különböző fajtát árulnak. Van Idared, Fuji, jonatán, gála, Granny Smith, Yellow Newton – ezek közül sok márkanév nekünk is ismerős lehet. (Ezen az oldalon azt is összefoglalják, hogy az ismertebb típusoknak milyen jellemzőik vannak, mióta termesztik őket, és honnan kerültek az országba.)

Az alma sokszínűsége részben a nemesítésnek is köszönhető. A kertészek általában tovább nemesítik a legkeresettebb fajtákat, hogy tovább finomítsák a rájuk jellemző karakteres tulajdonságokat: hogy az alma kásásabb, savanyúbb, keményebb héjú legyen. Vagy hogy ne barnuljon meg olyan könnyen, és a gyerekek is megegyék.

Hogy almából ennyire sokfélét találhatunk, az részben annak köszönhető, hogy az almák szaporodásánál nem az elődök genetikai örökítőanyaga, hanem a heterozigóták szélsőséges működése dominál. Ebből következik az is, hogy

hiába ültetünk el egy almamagot, egyáltalán nem biztos, hogy az abból növő fán termő gyümölcs is ugyanolyan ízű lesz.

Épp ezért az almafajták nemesítése is macerás, mert nem elég a magok növekedésére várni. Ha szeretnénk ugyanolyan ízű almát, mint amilyen az egyik fánkon terem, akkor annak a fának az egyik ágát kell gyökereztetni.

Persze, vannak, akik inkább a változatosság hívei, és szeretnék a Földön termő összes almafajtát megkóstolni. Szép célkitűzés, és legalább annyi időt megkövetel, mint egy gyerek felnevelése. Ha ugyanis mindennap ennénk egy korábban nem kóstolt almából, nagyjából negyven évig tartana, mire a sor végére érnénk. És még ezt az embert sem lehetne almaszakértőnek nevezni – hiszen ennyi kóstolás után hogy is emlékezhetne rá, hogy melyik ízlett neki a legjobban?

(Kickass Facts | Wikipedia | Best Apples | Prevention | Tankönyvtár)

Nincs másik valóság, nincs másik Index.
Támogasd a fennmaradásunkat!

https://index.hu/tamogatas