Milyen színűek voltak a gízai piramisok?

GettyImages-52766917
2018.10.24. 12:09

Milyenek, hát ilyen sárgásbarnás sivatagszínűek – vágja rá a választ bárki, aki látta már az egyiptomi piramisokat akár fotón, filmen, vagy szerencsésebb esetben a saját szemével. Ez azonban csak az utóbbi pár ezer évben igaz, azelőtt, a fáraók korában a piramisok vakító hófehérek voltak, és úgy csillogtak a napsütésben, mintha hatalmas ékszerek lennének.

A piramisok a mai állapotukban is monumentális alkotások, azonban ma már hiányzik róluk az a réteg, ami annak idején igazán pompássá varázsolta őket: a hófehér bevonat. Ez hatalmas, másfélszer másfél méteres, több tonna tömegű, milliméterre pontosan csiszolt mészkőtömbökből állt, ami a piramisok nagy kockákból álló, lépcsőszerű oldalait fedte, egyenletes, sima felületet létrehozva.

Miután a helyükre illesztették őket, a fehér mészkőfelületet még külön le is csiszolták, ami a korabeli beszámolók szerint szikrázó, csillogó, földöntúli kinézetet kölcsönzött a piramisoknak. És a csúcsot még le is aranyozták a biztonság kedvéért. Olyan vakítóan fehér volt a borítás, hogy éjjelente, amikor a Hold és a csillagok fénye a piramisokra esett, úgy tűnt, hogy a grandiózus gúlák világítanak. Így voltak a piramisok igazán méltó síremlékei az istenként tisztelt fáraóknak.

És hogy hová lett mára ez a pazar borítás? A hófehér mészkőbevonat legnagyobb részét egyszerűen elhordták a díszítőelemek alapanyagának a középkori Kairó építésekor. A kairói mecsetek például szinte mind a piramisok széthordott borításából épültek. A maradék nagy törmelékkupacok formájában hevert a piramisok tövében, amíg el nem takarították, amikor a turizmus kezdett jövedelmező üzletág lenni Egyiptomban. Itt-ott, foltokban még lehet látni az eredeti mészkőborítás darabjait a piramisokon, de a polírozott felület és a hófehér szín már a múlté – 4500 év időjárási viszontagságai mély nyomot hagynak egy olyan puha anyagon, mint a mészkő.

(Borítókép: A gízai piramisok 1858 körül - fotó:  Francis Frith / Hulton Archive /  Getty Images)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?