A fekete medve, ami fehér, pedig nem is albínó

2018.10.26. 11:46

A Kermode-baribál az egzotikus neve ellenére egy meglehetősen hétköznapi állat, a fekete medve egyik alfaja. Mégis van egy különlegessége: a példányok egy része fehér, pedig se a jegesmedvékhez nincs sok közük, se nem az albínókra jellemző pigmentzavarról van szó.

Az állat az amerikai kontinensen, azon belül is a kanadai Brit Columbia tartomány partvidékén él. Az állomány nagy része fekete, de 10-20 százalékuk fehér. Ez a sajátosság egyébként jól is jön nekik, mert a főleg halakkal táplálkozó állatot a zsákmány nehezebben veszi észre a víz alatt, ha fehér.

Kermode-baribál
Kermode-baribál
Fotó: Wikipedia

A kutatók csak 2001-ben azonosították a genetikai sajátosságot, amely a fehér példányok eltérő színéért felelős. A ritka mutációt az okozza, hogy egy génben, a melanocortin 1 receptorban (M1CR) felcserélődik egy nukleotid (a DNS-t és az RNS-t alkotó nukleinsav szerkezeti egysége), és emiatt nem termelődik a bunda sötét színét adó melanin nevű pigment. Az albínókkal szemben viszont ezeknek az állatoknak a bőre és a szeme ugyanúgy színes, mint fekete bundájú társaiké.

A két ilyen mutáns génnel rendelkező példányok lesznek fehérek, az eggyel vagy semennyivel fehér se rendelkezők pedig feketék. Ugyanakkor két fekete macinak is születhet fehér bocsa, ha mindkettőjük hordoz egy-egy mutáns gént, és az utód mindkettőt örökli. A vizsgálatok szerint azonban a fehérek hajlamosabbak a fehérekkel, a feketék pedig a feketékkel párosodni.

A helyi őslakosok Moksgm'olnak, azaz szellemmedvének is hívják, és különleges helyet foglal el a mitológiájukban. A legenda szerint a világot teremtő holló a fagyból zöldellő kertté változtatta a Földet, de az ősállapotnak azzal állított emléket, hogy minden tizedik medvét fehérre színezte.

A szellemmedvét azonban ma is nagy becsben tartják a vidéken: Brit Columbia 2006-ban a tartomány hivatalos szimbólumai közé emelte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?